Sari la conținut

În această țară vecină numărul pensionarilor va crește cu 27,6% în următorul deceniu

Sănatatea pensionarilor
Sursa foto: pexel.com
sanatatea, prioritate la pensie

În această țară vecină numărul pensionarilor va crește cu 27,6% în următorul deceniu. Cu 23,5% din populația aflată în prezent la vârsta pensionării, experții în sănătate spun că vârstnicii de peste 65 de ani nu au acces garantat la servicii medicale, sociale și de sănătate de calitate.

Totodată, în Bulgaria pensia medie este de 357euro pe lună, cea mai mică din Uniunea Europeană.

Potrivit Euractiv, bulgarii de peste 65 de ani reprezintă în prezent 23,5% din populația țării, iar procentul ar putea să crească la 27,6% până în 2034 și la 31% până la sfârșitul anului 2060, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

 

Vârstnicii nu au acces garantat la servicii medicale, sociale și de sănătate de calitate

Experții în sănătate spun că vârstnicii de peste 65 de ani din Bulgaria nu au acces garantat la servicii medicale, sociale și de sănătate de calitate, deoarece pensia medie în Bulgaria este de 357  euro pe lună, cea mai mică din Uniunea Europeană.

 

„Mulți oameni în vârstă din zonele rurale mai îndepărtate și chiar din orașele mari trăiesc fără acces garantat la servicii de sănătate și îngrijire pe termen lung”, se arată în raport. Odată cu îmbătrânirea populației și morbiditatea crescută în rândul vârstnicilor, va exista o cerere tot mai mare pentru astfel de servicii”, spune Svetlana Gyoreva, expertă în activități sociale și politici la ONG-ul Caritas Bulgaria.

 

Aproape 23% dintre bulgari trăiesc sub pragul sărăciei

Aproape 23% dintre bulgari trăiesc sub pragul sărăciei și sunt expuși riscului de excluziune socială. Bulgaria are cel mai mic salariu minim din UE  – 465 euro pe lună.

Îmbătrânirea populației și deficitul de forță de muncă sunt invocate drept motive pentru nivelul relativ scăzut al investițiilor străine din ultimii ani:  între 1 miliard de euro și 3 miliarde de euro pe an.

Statisticile naționale arată că în multe așezări mici și îndepărtate, persoanele în vârstă nu au acces la îngrijire medicală, un medic de familie, o farmacie sau orice altă formă de îngrijire medicală.

În orașele bulgare mai mari, care au o infrastructură relativ bună, este dificil, adesea chiar imposibil, pentru persoanele în vârstă, să se deplaseze singuri la spitale și alte facilități publice.

Veniturile mici ale pensionarilor îi împiedică să beneficieze de asistență medicală de calitate și reabilitare sau să aibă un asistent personal.

 

„Din cauza lipsei îngrijiri profesionale, există o tendință tot mai mare de a se baza pe îngrijitori informali, cum ar fi familia și rudele. Îngrijitorii informali sunt în afara oricărui sprijin instituțional din Bulgaria”, a spus Gjoreva.

 

Dr Nadezhda Todorovska de la Crucea Roșie Bulgară a spus că este nevoie de servicii de sănătate și sociale integrate, care pot permite vârstnicilor să fie conectați mai rapid cu medicii generaliști.

 

Bulgaria a schimbat reglementările privind vârsta ieșirii la pensie

Potrivit agenției bulgare de presă Novinite,  începând cu 1 ianuarie 2024, în Bulgaria au fost implementate modificări semnificative în ceea ce privește vârsta pensionării, cu impact asupra drepturilor la pensie atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Conform noilor reglementări, femeile pot ieși la pensie la vârsta de 62 de ani și 2 luni, dacă au contrbuit la pensie 36 de ani și 6 luni.

În schimb, bărbații pot solicita pensie la vârsta de 64 de ani și 7 luni, cu condiția să fi contribuit cel puțin 39 de ani și 6 luni.

Aceste valori de referință sunt programate să crească progresiv, până la 37 de ani contribuție obligatorie pentru femei și 40 de ani pentru bărbați. Se preconizează că vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru ambele sexe.

Ajustările urmăresc să asigure viabilitatea pe termen lung a schemelor de pensii în contextul schimbării dinamicii populației și al speranței de viață extinse.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel