Sari la conținut

Medic: ar trebui să vă verificați unghiile la fiecare două săptămâni. Culoarea unghiilor îți dezvăluie aspecte privind starea ta de sănătate

unghii
Sursă foto: colaj Getty Images
Unghiile indică aspecte privind starea ta de sănătate

Culoarea unghiilor ar putea să-ți spună că este ceva în neregulă cu sănătatea ta, de la deficit de fier la cancer de piele. Oamenii ar trebui să-și verifice unghiile la fiecare două săptămâni, a dezvăluit un medic.

Dacă observați o schimbare a culorii unghiilor, aceasta ar putea fi un indicator important pentru o serie de afecțiuni de sănătate.

Dacă unghiile tale apar albe, galbene, albastre sau negre, ai putea suferi de o afecțiune gravă, potrivit doctorului Zainab Laftah.

Dermatolog consultant la HCA UK, Dr. Laftah a declarat pentru The Times:

„Unghiile albe palide pot fi un semn al anemiei prin deficit de fier, probleme cardiace sau renale.

Unghiile galbene sunt frecvent întâlnite la persoanele cu infecții tiroidiene și pulmonare, în timp ce unghiile albastre, din cauza oxigenului scăzut din sânge, pot semnifica afecțiuni cardiace și pulmonare.”

Culoarea unghiilor
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Urmele negre de pe unghii pot fi un semn de cancer de piele, a avertizat dr. Laftah. El a sfătuit:

„Dacă vedeți puncte sau urme negre, consultați imediat un medic de familie sau un dermatolog.”

Unghiile albe, cunoscute și sub numele de leuconichie, sunt atunci când apar pete sau dungi albe pe unghii.

Cauzele potențiale includ alergii, leziuni, infecții fungice, otrăviri, diabet, insuficiență cardiacă și ciroză hepatică.

Culoarea unghiilor dezvăluie aspecte despre sănătatea ta

Temperatura rece poate provoca, de asemenea, unghiile să devină albastre. Dar dacă rămân albastre la încălzire, ar putea fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub numele de cianoză.

Acest lucru se întâmplă atunci când nu există suficient oxigen în sânge. Dacă unghiile rămân albastre, poate fi o afecțiune de bază care interferează cu capacitatea corpului de a furniza sânge bogat în oxigen.

Unghiile negre pot rezulta dintr-o traumă sau o infecție fungică, dar în unele cazuri cauza poate fi mai gravă, inclusiv boli de inimă sau melanom.

Melanomul face ca pielea să dezvolte unul sau mai multe pete de piele întunecată, cu aspect neregulat.

În unele cazuri, zona de piele întunecată crește sub patul unghiei.

Dacă observați modificări prelungite ale culorii unghiilor, consultați medicul de familie

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel