Sari la conținut

Pacient cu Alzheimer: Un nou medicament „miraculos” mi-a redat viața

alzheimer
sursa foto: nypost
tratament alzheimer

O bunică din Ohio care a luat primul medicament care s-a dovedit că încetinește boala Alzheimer a declarat: „Sunt complet funcțională, iar memoria mea este mult mai bună decât era”.

„Sunt foarte activă, conduc în mod regulat, grădinăresc și gătesc, citesc o serie de cărți și mi-am recăpătat viața”, a declarat Joan Murtaugh, în vârstă de 77 de ani, pentru Sun.

„Acest medicament este aproape un miracol, din punctul nostru de vedere”, a adăugat soțul ei, Larry, în vârstă de 77 de ani.

Joan a fost printre primele persoane care au luat medicamentul, Leqembi (lecanemab), în timpul unui studiu clinic la Clinica Cleveland.

Însă Joan nu avea nicio idee dacă va lua medicamentul sau un placebo. Cu toate acestea, și-a asumat riscul și s-a înscris în studiul clinic, scrie NYPOST.

„Știam că Clinica Cleveland este o operațiune de primă clasă și când au crezut că au un medicament care ar putea ajuta – și aveam nevoie disperată de ajutor – am mers pe el”, a spus Joan. „Nu m-am gândit de două ori”.

alzheimer
sursa foto: nypost

Primul medicament care întârzie progresia bolii Alzheimer

Leqembi este primul medicament care s-a dovedit că întârzie progresia bolii Alzheimer, o boală neurologică debilitantă care se agravează în timp, ducând la un declin al memoriei, lipsa mobilității și alte complicații.

Fabricat de firmele farmaceutice Biogen și Eisai, medicamentul ajută la încetinirea acestor simptome prin urmărirea „procesului de bază al bolii”, a declarat Teresa Buracchio de la Centrul pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor din cadrul FDA.

Un alt medicament revoluționar pentru Alzheimer, donanemab, dezvoltat de producătorul de medicamente Eli Lilly, a avut un studiu clinic de succes și se așteaptă să fie aprobat de FDA în această toamnă.

Aceste noi medicamente sunt „doar capitolul inaugural al unei noi ere de … terapii pentru boala Alzheimer”, a scris Dr. Gil Rabinovici, director al Centrului de memorie și îmbătrânire al Universității California San Francisco, într-un editorial pentru JAMA.

Problemele de memorie ale lui Joan au început în 2016, iar testele au confirmat că aceasta suferea de deficiență cognitivă ușoară, o fază timpurie a pierderii memoriei – deși 10% până la 15% dintre persoanele cu această afecțiune ajung să dezvolte demență.

Pe lângă terapia logopedică cognitivă, Joan se injectează acum acasă cu Leqembi o dată pe săptămână, folosind un autoinjector asemănător unui EpiPen.

„Când Joan a fost diagnosticată, temerile mele erau că aceasta va fi o spirală descendentă”, a declarat soțul ei. „Înainte se spunea că atunci când menționai Alzheimer te uitai într-un abis.

„Acum, acest medicament oferă o mare speranță pentru viitor. Am văzut îmbunătățiri în memoria pe termen scurt a lui Joan. Este o luptătoare”, a adăugat Larry, potrivit sursei.

„În mod interesant, principalul motiv pentru care oamenii participă la studii clinice… este că spun că s-ar putea să nu mă ajute pe mine, dar ar putea ajuta alți oameni”, a declarat Dr. Babak Tousi de la Clinica Cleveland. „Ei vor să dea mai departe”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel