Sari la conținut

Peritonita, afecțiune gravă ce necesită adesea tratament medical de urgență

peritonita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cauza peritonita

Peritonita, afecțiune gravă ce necesită adesea tratament medical de urgență

Peritonita este o inflamație a peritoneului, membrana care acoperă peretele abdominale și organele interne. Această afecțiune poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv infecții bacteriene.

Simptomele comune ale peritonitei

Includ durerea abdominală severă, sensibilitate la atingere, balonare, greață și vărsături. În cazul unei peritonite severe, pot apărea febră, frisoane.

Diagnostic

Diagnostic peritonitei se face de obicei prin examen fizic, analize de sânge și imagistică medicală, precum tomografia computerizată sau ecografia abdominală. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice pentru a combate infecția, drenarea fluidelor acumulate în cavitatea abdominală și, uneori, intervenție chirurgicală pentru a repara cauza subiacentă a peritonitei.

Peritonita poate fi o afecțiune gravă și necesită adesea tratament medical de urgență. Complicațiile pot include septicemie, abcese în cavitatea abdominală sau afectarea funcției organelor interne. Este important să căutați îngrijire medicală imediată dacă prezenta.

Poate fi peritonita prevenita?

În multe cazuri, peritonită poate fi prevenită prin simple măsuri de igienă, prin care se evita orice infecție.

Dacă sunteți un pacient care face dializă:
– Spălați-va riguros pe mâini de fiecare dată înainte să atingeți cateterul de dializă
– Curățați zona abdomenului în care este inserat cateterul, zilnic
– Mențineți lenjeria de pat și hainele curate, neatinse de altcineva
– Respectați întocmai instrucțiunile medicului în legătură cu dispozitivele medicale și medicamentele pe care le luați acasă

Dacă suferiți o leziune abdominală, sunați la ambulanță sau mergeți direct către o secție de urgențe medicale. Nu atingeți rana direct cu mâna și nu încercați să îndepărtați orice obiect străin. Nu aplicați soluții, loțiuni sau alte substanțe pe rana.

Concluzie
Peritonită este o urgență medicală, iar cauzele sunt legate de patologia infecțioasă a tractului gastrointestinal. Odată identificată cauza la timp, tratamentul poate fi inițiat și viață pacientului astfel salvată. În cazul lipsei diagnosticului și tratamentului antibiotic, peritonită evoluează la șoc septic și deces, potrivit sfatulmedicului.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel