Sari la conținut

Sunt bananele atât de bogate în zahăr cum se spune?

fructe benefice pentru sanatate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sunt bananele atât de bogate în zahăr cum se spune? Este o întrebare care și-o pun mulți odată cu apariția dietelor „sărace în carbohidrați”. Acum nu prea mai știm dacă să ne luăm după cei care recomandă să consumam banane sau cei care ne sfătuiesc să nu.  Este posibil să fi auzit afirmația că ar trebui să evitați bananele pentru că „au prea mult zahăr” și nu sunt bune pentru sănătate.

Sunt bananele atât de bogate în zahăr

O singură banană pe zi este suficientă pentru asigurarea rezervelor de energie necesare. Acest fruct exotic energizează organismul, având multiple efecte benefice asupra sănătății.

Pe lângă gustul plăcut, bananele sunt incluse frecvent în alimentație și datorită numeroaselor proprietăți terapeutice explică mai mulți nutriționiști.

Dar, care este adevărul? Sunt bananele atât de bogate în zahăr cum se spune?

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), conținutul total de carbohidrați al unei banane de mărime medie este de aproximativ 27 de grame.

Aceste 27 de grame sunt descompuse în amidon, fibre și zahăr. Cantitatea totală de zahăr dintr-o banană este de 14,4 grame, care este compusă, în principal, din trei tipuri de zahăr care includ zaharoză, glucoză și fructoză.

Această cantitate totală de zahăr din banană reprezintă, de fapt, mai puțin de jumătate din zahărul dintr-un suc carbogazos, dar cu o precizare foarte importantă. Amidonul și fibrele din banană sunt carbohidrați complecși, a căror prezență va încetini absorbția zaharurilor de către organism, creând astfel o creștere mai puțin bruscă a zahărului din sânge.

Cum ajută la sănătatea intestinului carbohidrații complecși

Ca fibră prebiotică, bananele hrănesc bacteriile bune ale intestinului și promovează o digestie sănătoasă.

Bacteriile intestinale au nevoie însă și de o dietă echilibrată, așa că experții spun că trebuie să vă asigurați că mâncați și alte alimente bogate în fibre.

În 2021, cercetătorii din Australia au revizuit mai mult de 50 de studii mai vechi pentru a avea o mai bună înțelegere a modului în care intestinul ne afectează sănătatea generală.

„Microbiomul intestinal reprezintă bacteriile care trăiesc în intestine”, a declarat Dana Ellis Hunnes, dietetician la UCLA Medical Center. ”Și cu cât există mai multă diversitate în intestinul nostru, cu atât microbiomul intestinal este mai sănătos”, adaugă ea, susținând că bananele sunt o sursă excelentă prebiotică.

 

Banane coapte au cel mai mare conținut de zahăr

 

Acesta este motivul pentru care bananele se clasează în intervalul scăzut pe scara indicelui glicemic pe blogul de sănătate publică al Universității Harvard.

Indicele glicemic este o scară utilizată pentru a nota cât de repede un anumit aliment poate determina o creștere a nivelului global de glucoză din sânge.

Conținutul total de zahăr este schimbarea care are loc pe măsură ce bananele se coc
Conținutul total de zahăr este schimbarea care are loc pe măsură ce bananele se coc

Conținutul total de zahăr este schimbarea care are loc pe măsură ce bananele se coc. Bananele ajunse la maturitate vor avea un conținut mai mare de amidon, care se va transforma, treptat, în zahăr pe măsură ce fructul continuă să se coacă. Din acest motiv, cele mai coapte banane vor avea și cel mai mare conținut de zahăr.

 

Bananele sunt o gustare mult mai sănătoasă

 

Conținutul mai mare de carbohidrați și zahăr al bananei ar putea sugera că acest fruct va pierde vitamine și minerale suplimentare care pot juca un rol important în orice dietă echilibrată.

Meghen Bishop, nutriționist din San Diego, spune că bananele sunt „o gustare fibroasă, care este mult mai sănătoasă decât consumul pâinii sau al chipsurilor”.

Un studiu pilot, publicat în 2014, a demonstrat că „o banană pe zi este inofensivă atât pentru diabetici, cât și pentru  cei cu colesterol.” Bishop spune că, în general, consumul de banane pentru diabetici „nu trebuie limitat, dar poate depinde de aportul suplimentar al unei mese”. Dacă sunteți diabetic, este recomandat să consultați medicul în privința consumului de banane.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel