Sari la conținut

Testarea antidrog a elevilor. Criteriile de selectare a elevilor și cadrelor didactice pentru testare

Testarea antidrog
Sursă foto: Media Flux
Testarea antidrog

Deși anul școlar a început, oficialii încă dezbat strategia de abordare a testării antidrog a elevilor. Potrivit ultimului interviu acordat de Ministrul Sănătății, testarea antidrog nu va avea loc în masă.

Pe hârtie, planul de acțiune semnat de reprezentanții a 7 ministere sună promițător: la nivelul fiecărei școli se vor constitui grupuri de acțiune din care vor face parte specialiști care au noțiuni despre consumul de droguri, violență, și bullying dar și profesori, elevi și părinți.

Însă nu sunt clare detaliile, și nici nu se știe de unde vor fi cooptați specialiști.

Pe masa ministerelor implicate s-a conturat ideea unei testări individuale a elevilor, nefiind vorba de o testare în masă, așa cum s-a înțeles în prima fază. O comisie din unitatea de învățământ vă fi cea care ar decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinților, sau cu acordul lui, dacă este major, spun reprezentanți din Ministerul Educației.

„Nu dorim o testare în masă a tuturor elevilor pentru că lucrul ăsta nu este eficient și nu rezolvă în niciun fel problema consumului de droguri”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi24. El a adăugat că nu va fi stabilit un prag al necesarului de teste pentru un copil și că profesorii sunt cei care pot stabili când un elev trebuie testat.

Testarea antidrog a elevilor. Ministerul Sănătății: nu dorim o testare în masă a tuturor elevilor

„Eu și colegii de la Ministerul Sănătății nu dorim o testare în masă a tuturor elevilor pentru că lucrul ăsta nu are niciun fel de rost, nu este eficient și nu rezolvă în niciun fel problema consumului de droguri.

Mai mult, creează premisele unei anumite discriminări sau stigmatizări copiilor sau adolescenților. E bine să știi dacă un copil, de exemplu, consumă droguri sau dacă a consumat droguri și starea lui de sănătate sau comportamentul în școală sunt afectate de acest consum. Atunci trebuie să existe posibilitatea unei testări”, afirmă ministrul Sănătății, la Digi 24.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Testarea antidrog a elevilor. Cum se poate face efectiv această testare?

„Testarea se poate face cu teste din urină, e cel mai simplu, iar dacă un astfel de test este pozitiv, atunci sigur că trebuie și o confirmare a acelui test printr-un test de sânge.

Testul rapid nu trebuie făcut neapărat de personal medical, trebuie făcut de un personal care este instruit. Nu trebuie testați periodic, nu se face chestiunea asta.

Nu discutăm despre un număr, poate pentru un anumit adolescent sunt necesare mai multe testări, iar pentru alții mai puține sau deloc.

Nu trebuie să stabilim un prag al necesarului de teste pentru un copil. Important este dacă se constată că acesta este sub influența substanțelor să poată beneficia de un tratament, de îndrumare, de consiliere psihologică, și el și familia sa. Cred că e lucrul cel mai important”, a explicat Alexandru Rafila.

Testarea antidrog a elevilor. Cine stabilește dacă un copil va fi testat?

Întrebat și cine stabilește când un copil ar trebui testat, Rafila spune că profesorii sunt cei care pot constata acest lucru și pot anunța familia:

„Poți să constați din comportamentul copilului, poate să constate cadrul didactic și atunci ar trebui să se adreseze familiei care să accepte această testare, iar dacă nu acceptă, trebuie să existe o discuție cu familia în acest sens și să pună problema unui posibil consum de droguri”, a mai spus ministrul Sănătății.

Directoarea Colegiului I. L. Caragiale, Andreia Bodea, a spus despre măsurile propuse pentru testarea antidrog a elevilor sunt ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă.

„Pare că pasăm problema, părinții să fie de acord, copiii să fie de acord, pe profesori nu îi întreabă nimeni nimic. Un număr important de părinți știu că copiii lor folosesc astfel de substanțe, nu vor vrea să facă niciun fel de testare, nici la școală, nici în altă parte. Măsurile propuse mi se par ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă”, a declarat aceasta la Digi24.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel