Sari la conținut

Medic: Transpirația nocturnă poate fi un indicator al unor boli

transpirație
sursa foto: arhiva doctorulzilei
transpirație nocturna

Transpirațiile nocturne sunt un mecanism fiziologic prin care organismul se adaptează la creșterea temperaturii corpului sub așternutul cald și sunt frecvente la femeile aflate în premenopauză din cauza anumitor modificări hormonale.

Dacă transpirați rar noaptea, atunci nu trebuie să vă faceți griji, dar dacă vi se întâmplă în fiecare seară sau prea des în ultimul timp, este bine să aflați motivul. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale transpirațiilor nocturne:

Medic, despre transpirtia nocturnă: bolile autoimune, anumite tipuri de cancer…

Consumul de alcool înainte de culcare. Alcoolul accelerează ritmul cardiac și crește temperatura corpului. Medicii nu recomandă consumul de alcool cu puțin timp înainte de a merge la culcare. Optați pentru băuturi liniștitoare precum ceaiuri, lapte cu turmeric sau suc de cireșe.

Probleme de sănătate. Există unele probleme de sănătate care pot duce la transpirații nocturne. Este posibil să suferiți de o tulburare de transpirație, cunoscută și sub numele de hiperhidroză, care determină organismul să producă transpirație excesivă fără motiv.

Afecțiunea este destul de rară, nu este o afecțiune gravă, dar cu siguranță duce la un disconfort imens. Hipoglicemia, hipertiroidismul, bolile autoimune, anumite tipuri de cancer, infecțiile bacteriene, afecțiunile neurologice și leucemia duc, de asemenea, la transpirație excesivă, mai ales noaptea.

semn periculos
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Apnee în somn. Persoanele care suferă de apnee în somn se plâng și de transpirații nocturne. Se recomandă ca temperatura din camera în care dormi să nu depășească 18 grade C.

Stresul excesiv în timpul zilei. Dacă transpirați noaptea de ceva timp, poate fi din cauza stresului și anxietății din viața de zi cu zi. În perioadele de stres, creierul răspunde provocând modificări fiziologice în organism, crescând ritmul cardiac și eliberând hormoni. Acest lucru poate duce la transpirație excesivă.

Pijamale/leenjerie de pat nepotrivite.  Nu purtați pijamale sau cămăși de noapte prea groase și asigurați-vă că lenjeria de pat să nu fie din poliester, bumbac sau nailon, mai bine mizați pe in, lână, viscoză de bambus și cânepă.

Medicamentele. Unele medicamente au efecte secundare care pot duce la transpirație excesivă. Cel mai adesea este vorba despre antidepresive , analgezice sau medicamente pentru diabet, afirmă specialiștii.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel