Sari la conținut

Un medic dezvăluie ce se întâmplă în corpul tău când mănânci pâine

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Pâinea albă, ca și alte produse din grâu procesate, poate crește riscul de a dezvolta anumite boli, atrage atenţia medicul nutriționist Mikhail Ginzburg.

Potrivit acestuia, cantitatea şi frecvenţa de consum afectează tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge. Medicul a explicat că efectele secundare ale acestui produs apar din cauza faptului că în timpul procesului de prelucrare a grâului sunt îndepărtate tărâțele și germenii care conțin majoritatea nutrienților și fibrelor.

Risc crescut de diabet şi cancer de colon

„Pâinea albă conține o mulțime de carbohidrați cu digerare rapidă care pot cauza creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate amplifica riscul de a dezvolta diabet, în special la persoanele care au deja o predispoziție genetică pentru această boală. De asemenea, pâinea albă conține multă sare, ceea ce poate duce la hipertensiune”, avertizează dr. Ginsburg.

„Unele cercetări sugerează că un consum mare de carbohidrați procesați, cum ar fi pâinea albă, poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon.

Cu toate acestea, este de remarcat faptul că aceste riscuri sunt asociate cu consumul excesiv de pâine albă și alți carbohidrați procesați.

Dacă mănânci pâine albă cu moderație și îți completezi dieta cu alte alimente sănătoase, riscul de a dezvolta aceste boli poate fi redus. În loc de pâine albă, se recomandă consumul de cereale integrale sau secară – conțin mai multe fibre și substanțe nutritive.

De asemenea, este important să acordați atenție cantității de alte produse din grâu procesate, cum ar fi paste, prăjituri, brioșe etc. Încercați să le consumați cu moderație”, spune medicul.

Oferă energie corpului și creierului

Pâinea conține 40-70% carbohidrați, care stau la baza meniului zilnic sănătos, sunt hrană pentru creier, deoarece sunt cel mai simplu mod al organismului de a obține energie. Deși creierul reprezintă doar 2% din greutatea corporală a unei persoane, el absoarbe până la 40% din carbohidrații consumați cu alimente și 20% din oxigenul absorbit de plămâni. Aproximativ 60% din energia necesară pentru funcționarea normală a omului trebuie să provină din carbohidrați.

Carbohidrații complecși, precum amidonul, sunt cei mai buni pentru celulele nervoase ale creierului. Amidonul este digerat și descompus în tractul digestiv pentru a forma glucoză, care alimentează constant creierul. Vitaminele și aminoacizii conținuti în pâine afectează eliminarea amoniacului în timpul procesului de gândire, ceea ce îmbunătățește funcția creierului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel