Sari la conținut

Poți face ulcer de la mâncarea picantă? Mituri despre digestie explicate de medici

Într-o digestie corectă, alimentele ingerate sunt descompuse şi transformate treptat în substanţe asimilabile, aminoacizi din proteine, glucide, acizi graşi, săruri minerale, vitamine.

Un organism sănătos asimilează exact cât şi ce îi trebuie din alimente, însă o nutriţie dezechilibrată duce la funcţionarea deficitară a acestui proces, ce se reflectă mai târziu în bolile care apar. Schimbările permanente din stilul de viaţă modern fac să circule multe mituri despre digestie. Medicii le explică.

1. Faci ulcer de la mâncarea picantă

Ulcerul este cauzat atât de o infecţie provocată de o bacterie, cât şi de medicamente precum aspirină, ibuprofen, naproxen (antiinflamator) luate în exces. Mâncarea picantă poate agrava ulcere existente, însă nu le provoacă.

„Mâncarea picantă trebuie evitată, mai ales în cazul în care o persoană suferă de ulcer, pentru că agravează boală, însă nu o produce. Cei care au această boală trebuie să evite să consume piper, ardei iute, oţet, curry”, recomandă Aurelia Constantin, medic internist.
2. Hernia apare de la ridicarea unor obiecte grele

Chiar dacă atunci când ridicaţi obiecte grele simţiţi durere la nivelul abdomenului, hernia nu este cauzată de aceste activităţi. Hernia apare din cauza slăbirii peretelui muscular al abdomenului (slăbire cauzată la rândul ei de vârstă, lipsa exerciţiului fizic etc.) sau în urma unui defect al peretelui abdominal.

„Greutăţile mari ridicate fără o pregătire prealabilă pot doar favoriza apariţia evidentă a acestor defecte, care există deja”, mai spune medicul Aurelia Constantin.

3. Doar alcoolicii fac ciroză

De multe ori, ciroza este asociată cu alcoolul, în condiţiile în care celulele ficatului sunt distruse, însă alcoolul este doar un element în acest circuit, nu factorul principal.

„Există multe boli ale ficatului care pot evolua până la ciroză, printre care hepatita acută virală cu virus B sau C. Alcoolul este printre puţinii factori favorizanţi recunoscuţi”, explică medicul Aurelia Constantin.

4. Constipația duce la acumularea toxinelor în organism

Mulți oameni cred că, dacă sunt constipați, în organismul lor se acumulează toxine. Acest lucru nu este susținut științific.

Guma de mestecat și lactatele constipă

Doar dacă aveți intoleranță la lactoză, lactatele vă pot constipa. „În rest, este un mit faptul că laptele și brânzeturile constipă. Ele sunt neutre și se absorb repede la nivel intestinal”, precizează medicul.

5. Cafeaua accelerează tranzitul

Cofeina stimulează mușchii tractului digestiv să se contracte și, astfel, accelerează tranzitul. Pe de altă parte, cafeaua nu este recomandată. Fiind și diuretică, „stoarce” apa din organism și constipă. Același lucru e valabil pentru ceaiul negru, cola și alcool

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel