Sari la conținut

Atenție la emoțiile negative: stresul excesiv poate cauza serioase probleme de sănătate

Stresul cronic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Probleme de sănătate cauzate de stresul excesiv

Stresul este definit ca un răspuns biologic la o amenințare percepută de un individ. Este rezultatul substanțelor chimice și hormonilor care cresc în tot corpul.

Există situații în timp ce o anumită cantitate de stres este benefică, deoarece ajută o persoană să răspundă activ la o anumită problemă. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, prea mult stres poate provoca multe daune fiziologice, fizice și mentale.

Oamenii reacționează fizic și mental la orice schimbare care are loc în viața lor. Diferiți oameni experimentează stresul în moduri diferite și din mai multe motive.

Probleme de sănătate care pot fi cauzate de stresul excesiv

Reacția unei persoane se bazează pe percepția acesteia asupra unui eveniment sau situație. mai exact, în momentul în care o persoană vede o situație în mod negativ, probabil că se va simți stresată, copleșită, asuprită sau în afara controlului.

În cele mai multe cazuri, moementele stresante apar atunci când stresul este sever, prelungit sau ambele. În timp ce nivelurile mici de stres și anxietate sunt normale, a suferi în mod regulat stresul poate fi un semn de îngrijorare.

Există multe domenii din viața unui individ în care se poate simți stresat. Ele se pot învârti în jurul activităților legate de studii, carieră, profesie, ocupație, finanțe și viața personală.

Cu toate acestea, este esențial să înțelegem că stresul nu este un factor care apare izolat și este un fenomen biologic sau neuropsihiatric care se transpune peste alte sisteme ale corpului.

Poate afecta corpul uman într-o multitudine de moduri, provocând o serie de afecțiuni, atunci când este lăsată netratată, inclusiv:

  1. hipertensiune arterială,
  2. probleme cardiace,
  3. accident vascular cerebral,
  4. probleme de somn,
  5. diabet,
  6. dureri de cap,
  7. neregularități menstruale,
  8. dereglarea vieții sexuale, cu pierderea libidoului.

Pași pentru gestionarea stresului

Și, cu toate că stresul face parte din viață, este esențial să învețăm cum să-l gestionăm corect. Pentru a gestiona eficient stresul, trebuie mai întâi să învățăm să identificăm lucrurile care ne provoacă stres.

Odată ce am înțeles aceste lucruri, le putem evita sau putem găsi modalități de a face față factorilor de stres negativ care nu pot fi evitați.

De-a lungul timpului, gestionarea nivelurilor de stres poate reduce eficient riscul unei persoane de boli legate de stres. Mai important, ne va învăța să acceptăm, deoarece nu toate schimbările în viață sunt negative. De exemplu, mutarea departe de casă poate provoca stres unui un tânăr, dar, în același timp, îi oferă și o oportunitate de a-și explora potențialul și de a-și realiza visele.

Prin urmare, deși este adevărat că stresul poate fi comparată cu o pandemie tăcută care are potențialul să deraieze viața oamenilor, este posibil să gestionăm eficient stresul și, în același timp, să implementăm strategii pentru a rămâne calmi și pașnici, chiar și atunci când există multe frământări și pericole exterioare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel