vineri, martie 24, 2023

Congelarea ovocitelor. Copiii vin pe lume planificat sau nu. Iar planificare poate însemna, în unele situații, mai mult decât renunțarea la folosirea mijloacelor contraceptive. Mă refer aici la decizia de a crioprezerva material genetic, respectiv ovocite, care vor fi folosite ulterior pentru obținerea unei sarcini cu ajutorul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Motivele pentru care o femeie alege să își congeleze ovocitele pot fi medicale sau pur și simplu sociale. Se poate vorbi deja despre un fenomen social în această privință. Tot mai multe tinere cu vârste sub 35 de ani aleg această procedură, pentru a se asigura că, în ciuda diminuării rezervei ovariene pe măsura înaintării în vârstă, vor putea aduce pe lume un copil atunci când își vor dori acest lucru și vor fi pregătite. Practic, ovocitele congelate sunt un fel de asigurare pentru statutul de mămică.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: slăbești până în 20 kg în 13 zile RA...

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne-a explicat ce presupune această procedură și ce avantaje are.

Ce motive stau la baza deciziei de a opta pentru crioprezervarea materialului genetic? Diverse. De exemplu, poate fi vorba despre o tânără care pune pe primul plan studiile și construirea unei cariere, lăsând întemeierea unei familii sau aducerea pe lume a unui copil în plan secund. Un alt motiv poate fi reprezentat de lipsa unui partener stabil sau de dorința de a face o pauză, după un divorț, până la începerea unei noi relații. Și pentru că timpul trece iar rezerva ovariană scade fără să țină cont de problemele pe care femeia le are de rezolvat, congelarea ovocitelor este oportunitatea de care aceasta are nevoie.

Te-ar mai interesa: Alimente de evitat la micul dejun. Cum îți faci ră...

Congelarea ovocitelor

În cazul motivelor de ordin medical, avantajele crioprezervării ovocitelor sunt incontestabile. Gândiți-vă la o femeie care nu are copii și este diagnosticată cu o afecțiune oncologică. Tratamentul la care aceasta urmează să fie supusă – chimioterapie sau radioterapie – distruge nu numai celulele canceroase ci și sistemul reproducător, respectiv rezerva ovariană, luându-i șansa de a deveni mamă. Ovocitele crioprezervate îi redau această șansă! Și nu este vorba numai despre afecțiuni oncologice care distrug capacitatea de reproducere.

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

Mai vorbim și despre un diagnostic de endometrioză (boală progresivă care provoacă daune mecanice sistemului reproducător și duce la distrugerea acestuia), intervenții chirurgicale de extirpare a ovarelor sau insuficiență ovariană prematură. Mai cu seamă dacă în familie există antecedente de menopauză precoce, prezervarea ovocitelor reprezintă, cu adevărat, o asigurare a viitorului.

Te-ar mai interesa: Cel mai bun remediu natural împotriva herpesului. ...

Marele avantaj al folosirii propriilor ovocite, congelate, este acela că viitoarea mămică evită terapia hormonală care face parte din protocolul fertilizarii in vitro, iar embriotransferul se poate face într-un ciclu natural. Organismul recunoaște propriile informații genetice și nu le respinge. În plus, și costurile sunt mai mici decât în cazul fertilizării cu ovocite proaspete.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private