Sari la conținut

Leacul străvechi care ar putea reduce riscul de cancer și ar putea stimula sănătatea intestinală

lemnul dulce
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Leacul străvechi care ar putea reduce riscul de cancer

Leacul străvechi care ar putea reduce riscul de cancer și ar putea stimula sănătatea intestinală. O gustare dulce populară ar putea fi extrem de benefică în îmbunătățirea sănătății intestinale și chiar ar putea încetini sau preveni riscul de cancer, au arătat studiile.

Lemnul dulce, fie că este consumat ca dulce sau luat ca supliment sau în ceai de plante, are numeroase beneficii pentru sănătate care au fost susținute de studii științifice.

Rădăcina de lemn dulce este folosită în medicina tradițională din cele mai vechi timpuri ca o plantă de leac pentru o serie de infecții, dar și pentru a da aromă dulciurilor sau băuturilor. Deși multe dintre beneficiile sale se află în rădăcină, consumul lui ca gustare simplă poate încă să-ți stimuleze sănătatea.

lemn dulce
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Lemn dulce, leacul străvechi

Lemnul dulce este derivat din planta Glycyrrhiza glabra, care este originară din Asia de Vest, Africa de Nord și Europa de Sud. Rădăcina conține saponine, triterpenice, dintre care cea mai importantă este glicirizina, care este prezentată fie ca atare, fie sub forma unor compuși derivați precum acidul gliciretic.

De asemenea, rădăcina conține fitosteroli și flavonoizi, dar și glucoză, fructoză și zaharoză.

Proprietățile condimentului

  • antispastice
  • antialgice
  • antiinflamatoare
  • anorexigene
  • cortizonice
  • diuretice
  • estrogene

Beneficiile pentru sănătate ale lemnului dulce

  • S-a demonstrat că lemnul dulce are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea artritei și a afecțiunilor pielii.
  • S-a demonstrat că limitarea nivelurilor de inflamație reduce riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și chiar unele tipuri de cancer.
  • Compușii din rădăcina de lemn dulce, cum ar fi Licochalcone-A, au fost studiați pentru capacitatea lor de a inhiba creșterea celulelor canceroase. Extractul din rădăcina plantei a fost legat de încetinirea sau prevenirea creșterii celulelor în cancerele de piele, cancerele de sân și cancerele de prostată.
  • Este, de asemenea, folosit pentru a ajuta la tratarea problemelor digestive, cum ar fi refluxul acid, ulcerul gastric și arsurile la stomac. Un studiu la adulți cu probleme gastro-intestinale a constatat că consumul zilnic de rădăcină de lemn dulce a fost chiar mai bun la reducerea simptomelor pe o perioadă de doi ani decât antiacizii utilizați în mod obișnuit.
  • Datorită efectelor lor antiinflamatorii și antimicrobiene, atât extractul de rădăcină de lemn dulce, cât și ceaiul pot sprijini afecțiunile respiratorii superioare. Studiile efectuate pe animale au concluzionat că extractul de glicirizină din rădăcină ajută la ameliorarea astmului. De asemenea, studiile efectuate demonstrează că ceaiul și extractul din rădăcină pot proteja împotriva streptococului și pot preveni durerile în gât după intervenția chirurgicală.

Efecte adverse

Dar consumul exagerat de lemn dulce poate fi periculos, mai ales pentru cei cu anumite afecțiuni medicale. Potrivit British Heart Foundation, prea multă glicirizină – care se găsește în lemn dulce – poate cauza probleme.

Probleme precum creșterea tensiunii arteriale, retenția de apă, slăbiciune musculară și anomalii ale ritmului cardiac pot apărea toate din consumul prea mult din acest compus.

Dacă aveți probleme cu tensiunea arterială, ar trebui să consultați un medic înainte de a mânca cantități mari de lemn dulce – cum ar fi 57 g sau mai mult pe zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel