Sari la conținut

Salutarea acestor oameni mai des ar putea fi cheia pentru o viață mai fericită. De câte saluturi e nevoie zilnic?

Salutarea vecinilor
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Salutarea vecinilor te face mai fericit

Salutarea oamenilor care locuiesc lângă tine ar fi cheia pentru a-ți îmbunătăți bunăstarea: aceasta este concluzia unui nou sondaj Gallup lansat în luna august.

Sondajul a constatat că adulții care salută în mod regulat mai multe persoane din cartierul lor au o bunăstare mai mare decât cei care vorbesc cu puțini vecini sau cu deloc.

Cifrele au contat. Astfel, cu 100 fiind un scor perfect, bunăstarea a crescut de la 51,5 în rândul persoanelor care nu salutau niciun vecin, la peste 64 pentru persoanele care salutau în mod regulat șase vecini.

Salutarea acestor oameni mai des ar putea fi cheia pentru o viață mai fericită. De câte saluturi e nevoie zilnic?

„Punctul favorabil în ceea ce privește bunăstarea, sunt șase salutări”, a spus Dan Witters, director de cercetare pentru Gallup National Health and Well-Being Index, un sondaj național amplu despre bunăstarea în carieră, finanțe, socială, fizică și în comunitate, desfășurat trimestrial în Statele Unite din 2008.

„După șase, nu există beneficii mai mari de a-ți saluta vecinii dincolo de asta”, a spus Witters. „Dar șase este mai bine decât cinci, cinci este mai bine decât patru, până la zero.”

Un salut poate fi definit ca fiind orice de la un mormăit, la un semn din cap, un val, un semn cu mâna, o bătaie pe spate sau doar un salut politicos. NU înseamnă neapărat să te oprești și să faci conversație. 

„Nu cerem să cunoașteți persoana bine, să vă opriți și să discutați sau chiar să îi cunoașteți numele”, a spus Witters, adăugând că „probabil, cu cât sunt mai multe persoane pe care le salutați, cu atât este mai mare probabilitatea ca, de fapt, să inițiem o conversație cu ei, nu doar să faci un semn cu mâna.”

Saluturile regulate îmbunătățesc succesul social

Mai mult decât un simplu beneficiu social, salutarea vecinilor a stimulat mult mai mult decât succesul social al unei persoane, potrivit unei analize a datelor sondajului.

Salutările regulate au îmbunătățit, de asemenea, sănătatea fizică, financiară, a carierei și a comunității unei persoane. Bunăstarea comunității a fost definită ca sentimentul de siguranță, a avea un atașament emoțional și oferi la rândul tău din stabilitatea ta emoțională.

„Dacă aveți o bunăstare foarte puternică a comunității, aceasta va crește șansele să vă salutați vecinii. Iar salutarea vecinilor vă va îmbunătăți bunăstarea comunității.”

Bunăstarea în carieră a măsurat sentimentul de satisfacție al unei persoane, despre care Witters a explicat că includea dacă cineva se potrivește bine și își folosea punctele forte.

Când a venit vorba de bunăstarea fizică, Gallup a definit-o ca fiind „energia de care ai nevoie pentru a face lucrurile în viața ta”.

Potrivit CNN, bunăstarea financiară este definită în sondajul Gallup nu în termeni de câți bani câștigați, ci ca să aveți obiceiuri responsabile de cheltuire și să construiți pentru securitatea financiară, a adăugat Witters.

„Este probabil corect să postulăm că creșterea bunăstării financiare datorată salutării vecinilor se datorează faptului că oamenii cu niveluri mai mari de bunăstare financiară au mai multe șanse să locuiască într-o zonă mai sigură, în care se simt mai confortabil în călătorii.”

Cine salută mai des

Majoritatea americanilor salută în mod regulat o medie a cinci vecini, 27% raportând că salută șase sau mai multe persoane din cartierul lor, arată sondajul. Cu toate acestea, aceasta a variat foarte mult în funcție de vârstă.

Adulții mai mici de 30 de ani au salutat în medie 2,9 vecini, doar 14% au salutat șase sau mai mulți în mod regulat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel