Sari la conținut

Starea de sănătate a copiilor spălați de bunică cu soluție pentru deparazitarea oilor. Medicii trag un semnal de alarmă!

ambulanta
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Poliţia a anunţat, vineri, că Poliţia Oraşului Ţăndărei a fost sesizată, joi seară, de cadrele medicale de la Spitalul Ţăndărei despre faptul că la camera de gardă au fost aduşi doi copii, în vârstă de 5, respectiv 1 an şi 11 luni, care ar fi fost intoxicaţi cu o substanţă.

Fetiţa de cinci ani a murit, iar copilul de un an şi 11 luni este în stare gravă la Spitalul Orăşenesc Ţăndărei.

După verificări, poliţiştii au stabilit că o altă fată, de 10 ani, a fost transportată la o altă unitate spitalicească din Slobozia cu simptome asemănătoare.

Cercetările sunt continuate de o echipă complexă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Totodată a fost informată D.G.A.S.P.C. Ialomiţa.

Fata de zece ani şi băiatul de un an şi 11 luni sunt fraţi, iar fetiţa de cinci ani care a murit era verişoara lor. Copiii ar fi fost spălaţi cu o substanţă toxică, posibil tomoxan, de bunica lor.

„Dintre cei doi copii care au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu, unul este în secţia de ATI, în stare extrem de gravă, cu insuficienţă multiplă de organe şi sisteme, ventilat şi cu şanse foarte mici de supravieţuire. Celălalt este în secţia de toxicologie, este cu stare relativ bună, primeşte tratament, este conştient, şi evoluţia este favorabilă.

Este vorba despre un insecticid din categoria organo-fosforicelor, nu este tomoxan aşa cum spun ei, această substanţă pacienţii o denumesc generic în acest fel dar de fapt este un organo fosforic pe care îl cumpără de la farmaciile veterinare. Substanţa se numeşte diazinol.

Utilizarea lui de bază este pentru deparazitarea animalelor, dat în concentraţii foarte mici şi în nici un caz nu se utilizează pentru aplicaţii locale la om. La om absorbţia prin piele, cutanată, este foarte rapidă şi exercită efecte extraordinar de toxice”, a declarat dr Viorela Niţescu pentru Știrile ProTV.

Când substanţa ptrunde în corp prin piele, afectează tate funcţiile organismului, spune dr. Viorela Niţescu. Inhibă o enzimă esenţială pentru buna funcţionare a organelor.

„Aceste insecticide fac parte din categoria inhibitoarelor de colinesterază, este o enzimă esenţială pentru desfăşurarea activităţii tuturor organelor din corp. În momentul în care această substanţă pătrunde în organism, inhibă aproape în totalitate această enzimă, şi practic toate funcţiile organismului sunt afectate”, a explicat medicul.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel