Sari la conținut

Testul de sânge care ar putea prezice boala Alzheimer cu 10 ani înainte. Are o precizie de 80%

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de știință cred că descoperirea ar putea deschide calea pentru un proces de screening mult mai puțin invaziv și mai puțin costisitor. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Este o afecțiune progresivă, adică se agravează în timp. În majoritatea cazurilor, primul semn sunt probleme minore de memorie, urmate de modificări de personalitate, confuzie și dezorientare.

Deși există semne de avertizare timpurii care trebuie urmărite, nu este posibil să știm dacă cineva va dezvolta boala Alzhiemer înainte ca acestea să apară.

Dar acum cercetătorii cred că au găsit o modalitate de a determina dacă cineva este expus riscului de boală cu până la 10 ani înainte ca aceasta să se instaleze.

O echipă de la Karolinska Institutet din Suedia a descoperit că un tip de moleculă de zahăr din sânge este asociat cu nivelul de tau, o proteină care joacă un rol critic în dezvoltarea demenței severe.

Ei spun că studiul, care este publicat în revista Alzheimer and Dementia, ar putea, prin urmare, deschide calea pentru o procedură simplă de screening, capabilă să prezică debutul cu un deceniu înainte.

Primul autor Robin Zhou, de la Departamentul de Neurobiologie, Științe și Societate al Universității, a explicat: „Rolul glicanilor, structuri formate din molecule de zahăr, este un domeniu relativ neexplorat în cercetarea demenței.

„Demonstrăm în studiul nostru că nivelurile sanguine ale glicanilor sunt modificate devreme în timpul dezvoltării bolii.

„Acest lucru ar putea însemna că vom putea prezice riscul bolii Alzheimer doar cu un test de sânge și un test de memorie.”

În boala Alzheimer, neuronii creierului mor, ceea ce se crede că este rezultatul acumulării anormale a proteinelor amiloid beta și tau.

Studiile clinice anterioare pentru medicamentele pentru Alzheimer arată că tratamentul ar trebui să înceapă devreme în procesul patologic, înainte ca prea mulți neuroni să fi murit, pentru a inversa cu succes procesul înainte de a fi prea târziu.

Cum a fost efectuată cercetarea?

Ca parte a studiului, au fost înrolați 233 de participanți de la Studiul național suedez privind îmbătrânirea și îngrijirea în Kungsholmen (SNAC-K).

Probele de sânge de la participanți au fost colectate între 2001 și 2004, iar subiecții au fost monitorizați în mod regulat cu privire la factori precum pierderea memoriei și prezența demenței.

Urmăririle au fost efectuate la fiecare trei până la șase ani și au continuat timp de 17 ani.

Cercetătorii vor analiza acum mostre de sânge de la participanții rămași la studiul SNAC-K, precum și de la participanții la alte studii de îmbătrânire în și în afara Suediei.

Autorul corespondent, doctorul Sophia Schedin Weiss, a spus: „Colaborăm cu cercetători din asistența medicală primară din Suedia pentru a evalua diferiți biomarkeri pentru demență în centrele de asistență medicală primară.

„Sperăm că glicanii din sânge se vor dovedi a fi o completare valoroasă a metodelor actuale de screening a persoanelor pentru boala Alzheimer, care va permite ca boala să fie detectată devreme.”

Beneficiul biomarkerilor din sânge

Găsirea biomarkerilor pentru boala Alzheimer în sânge este atât mai puțin invazivă pentru pacient, cât și cea mai rentabilă pentru furnizorul de servicii medicale.

Ca o comparație, prelevarea de mostre de lichid cefalorahidian – lichid care curge în și în jurul creierului și măduvei spinării – este mai dificilă, iar imagistica creierului este costisitoare.

Grupul de cercetare a demonstrat anterior o legătură între proteina tau și nivelurile de glican la persoanele cu boala Alzheimer, dar aceste analize au fost făcute pe lichidul cefalorahidian.

Glicanii sunt molecule de zahăr care se găsesc pe suprafața proteinelor, elementele de bază ale vieții și determină locația și funcția acestor proteine în organism.

Măsurând nivelurile de glican din sânge, cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri egale de glicani și tau aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta demență de tip Alzheimer.

„De asemenea, arătăm că un model statistic simplu care ia în considerare nivelurile de glican și tau din sânge, gena de risc APOE4 și un test de memorie, poate fi utilizat pentru a prezice boala Alzheimer la o fiabilitate de 80% cu aproape un deceniu înainte de a apărea simptome precum pierderea memoriei”, a adăugat doctorul Schedin Weiss, potrivit Express.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel