Sari la conținut

Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani înainte

creier
Sursă foto: Getty Images
Boala Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Riscul de a dezvolta boala Alzheimer ar putea fi prezis în curând cu 20 de ani înainte de manifestarea simptomelor sale debilitante – totul printr-un simplu și rapid test de sânge.

Aceasta este promisiunea cercetătorilor australieni, care au combinat inteligența artificială cu nanotehnologia pentru a analiza proteinele din sânge în vederea identificării unor „biomarkeri” revelatori ai acestei afecțiuni.

Inima tehnologiei lor este un cip de siliciu ultra-subțire care conține „nanopori” – găuri minuscule care permit studierea proteinelor, una câte una.

O cantitate mică de sânge este plasată pe cip, care este apoi introdusă într-un dispozitiv de mărimea unui telefon pentru a efectua analiza.

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, afectând peste șase milioane de americani. Deși nu există un tratament, avertizarea în avans a bolii are potențialul de a îmbunătăți rezultatele pentru sănătatea pacienților.

Studiul a fost realizat de profesorul fizician Patrick Kluth și de colegii săi de la Universitatea Națională Australiană din Canberra.

Kluth a declarat: „În prezent, Alzheimer este diagnosticat în principal pe baza dovezilor de deteriorare mentală, etapă în care boala a afectat deja grav creierul.

dementa, alzheimer, sanatate mintala
Sursă foto: Getty Images

Depistarea timpurie, vitală

„Depistarea timpurie, care este vitală pentru un tratament eficient, implică, în mod normal, proceduri spitalicești invazive și costisitoare, cum ar fi puncția lombară, care poate fi solicitantă din punct de vedere fizic și mental pentru pacienți, scrie Express.

„Tehnica noastră, pe de altă parte, necesită doar o mică probă de sânge – iar pacienții ar putea primi rezultatele aproape în timp real.

„Testul rapid și simplu ar putea fi efectuat de către medicii de familie și alți medici, ceea ce ar elimina necesitatea unei vizite la spital și s-ar dovedi deosebit de convenabil pentru persoanele care locuiesc în zone regionale și îndepărtate.”

Shankar Dutt, primul autor al lucrării, a declarat că avertizarea timpurie a susceptibilității la Alzheimer ar putea avea beneficii semnificative.

El a explicat: „Dacă persoana respectivă poate afla cu mult timp înainte nivelul de risc, atunci are suficient timp să înceapă să facă schimbări pozitive în stilul de viață și să adopte strategii de medicație care pot ajuta la încetinirea progresiei bolii.”

Potrivit echipei, găsirea biomarkerilor proteici ai neurodegenerării timpurii este departe de a fi o sarcină ușoară – și seamănă mai mult cu căutarea unui ac în carul cu fân.

Dutt a spus: „Sângele este un fluid complex care conține mai mult de 10.000 de biomolecule diferite.”

Cu toate acestea, a adăugat el, „prin utilizarea unor tehnici avansate de filtrare și prin valorificarea platformei noastre de nanopori, combinate cu algoritmii noștri inteligenți de învățare automată, am putea fi capabili să identificăm chiar și cele mai evazive proteine”.

Potrivit echipei, noua tehnică de screening ar putea fi disponibilă clinic în următorii cinci ani.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel