Când devine mătreaţa un semn de îngrijorare şi cum scăpaţi de problemă

Când devine mătreaţa un semn de îngrijorare şi cum scăpaţi de problemă
Când devine mătreaţa un semn de îngrijorare şi cum scăpaţi de problemă

„Fulgii albi” de pe umeri nu însemnă că aveţi neapărat o problemă de sănătate, însă dacă au o tentă gălbuie pot trăda dermatita seboreică sau alte boli ale pielii. Pentru a o îndepărta nu este suficient să folosiţi şampoane antimătreaţă, ci trebuie să le combinaţi cu un tratament specific.

Acţionaţi când mătreaţa e groasă şi are o tentă gălbuie

Disconfortul social creat de apariţia mătreţii şi mâncărimile cu care vine „la pachet” sunt puse de specialişti pe seama unei suprainfecţii cauzate de o ciupercă, şamponare prea densă sau insuficientă. De cele mai multe ori, apariţia mătreţii se explică prin desprinderea celulelor moarte de pe piele şi eliminarea sebumului şi nu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă.

Momentul când trebuie să vă îngrijoraţi este atunci când mătreaţa se aşază în straturi mai groase, care îi dau o tentă gălbuie. „Când cojile sunt groase şi au o tentă gălbuie semnalează o dermatită seboreică, situaţie extrem de comună, atât la copilul mic, dar şi la persoanele adulte, în condiţiile în care fiecare persoană trece cel puţin o dată prin viaţă prin această problemă”, explică Mihaela Leventer, dermatolog la Clinica „Dermastyle” din Bucureşti.

Şi prezenţa unor eczeme sau a psoriazisului poate explica apariţia mătreţii. În acest cazuri, simpla şamponare cu produse special destinate mătreţii nu este suficientă.

„Şampoanele antimătreaţă sunt doar adjuvante. Pentru un rezultat bun nu trebuie folosite ca unice soluţii de tratament când vorbim de situaţiile patologice, ci în completarea tratamentelor personalizate în funcţie de afecţiune”, adaugă medicul Mihaela Leventer. Atenţie însă că şampoanele nu se folosesc zilnic şi nici mai mult de două săptămâni.

Pentru o igienă corectă a părului şi a capului, spălaţi părul ori de câte ori simţiţi că este murdar. „Părul se spală după ce facem sport sau muncă fizică grea şi transpirăm, după ce stăm în praf sau aplicăm geluri şi lacuri fixatoare. E greşită ideea că spălările frecvente fac părul să cadă. Putem să ne spălăm şi în fiecare zi, cu condiţia să folosim un şampon pentru spălări frecvente sau un şampon pentru nou-născuţi”, recomandă prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universităţii de Medicină „Gr.T. Popa”, din Iaşi.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Dragii mei !

    Sa va povestesc eu cum am scapat de aceasta problema intr-un mod foarte simplu si extrem de ieftin ! Si asta dupa ce am consultat o gramada de medici „specialisti” si dupa ce am cheltuit O GRAMADA DE BANI pe tot felul de tratamente care nu fac altceva decat sa te usuce de bani. Ajunsesem sa cumpar sampon NIOXIN care costa 290 Ron un flacon de 250ml. Ideea este in felul urmator : Incercati orice sampon antimatreata, dupa care clatiti foarte bine parul. Dupa care, VA MAI CLATITI INCA O DATA CU OTET DE MERE !!!! DA dragii mei, OTET DE MERE !!! Otetul trebuie sa fie cam 200ml amestecat cu 3 litrii de apa, si asa va clatiti cu el parul . Mie mi-a recomandat acest „tratament” un batran de la tara si va dau cuvantul meu ca de atunci am uitat complet de aceasta problema ! Nu va mai lasati pacaliti de acesti asa zisi „medici specialisti” care sunt de fapt agentii de vanzari ai marilor companii farmaceutice … !

    Bafta !

    PS : Nu-i nevoie sa-mi multumiti :) !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *