Gătitul la aburi-una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a alimentelor. Care e MERCEDESUL tigăilor

Gătitul la aburi-una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a alimentelor. Care e MERCEDESUL tigăilor
Gătitul la aburi-una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a alimentelor. Care e MERCEDESUL tigăilor

Acest sistem de gătit se referă la prepararea măncărurilor fără adaos de apă, pentru ca alimentele să fiarbă în sucul propriu. Adaosul de apă poate duce la pierderea calităţilor nutritive.

Însă, metoda de preparare nu e totul, foarte important este materialul din care este confecţionat vasul pe care îl folosim. Dacă acesta este confecţionat dintr-un material de slabă calitate pot ajunge în mâncare substanţe toxice. Indicate sunt cele din ceramică, teflon sau sticlă termorezistentă. „Ca principiu de gătit, este sănătos deoarece se crează curenţi de aer cald care antrenează propria umiditate a alimentelor, însă depinde din ce material este făcut vasul în care gătim. Cele de proastă calitate se şi uzează repede, dar cel mai mare pericol este că ne pot otrăvi mâncarea eliberând substanţe toxice”, explică expertul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.

Există mai multe metode prin care să preparaţi alimentele prin această metodă:

Puteţi folosi o oală normală în care puneţi apă şi o strecurătoare pe care o aşezaţi deasupra ei în momentul când apa ajunge la fierbere, astfel încât alimentele din strecurătoare să nu atingă apa. Acoperiţi totul cu un capac. Aerul fierbinte va circula astfel în interior, gătind rapid mâncarea.

O variantă mai simplă este să folosiţi o tigaie specială pentru gătitul cu aburi. Dintre aceste sortimente, ultima invenţie este tigaia electrică. Aceasta are în mijloc o paletă care amestecă mânccarea şi generează un aer cald care antrenează aburii şi alimentul se prepară prin înăbuşire. Spre deosebire de tigăile clasice, la tigaia electrică aerul cald este mai pur, deoarece nu provine din arderea gazului metan. Preţul acestui Mercedes al tigăilor este însă prohibitiv

pentru multe persoane ajungând până la 700 de lei. Puteţi găti la aburi aproape orice, mai puţin ciupercile care se pot usca în timpul procesului de preparare.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

18 Comments

  1. In ziua de azi lumea nu mai semneaza articolele? Ca doar vorbim de productie de piulite aici.

    In alta ordine de idei, in cazul craticilor clasice, gen DryCooker, noxele emanate la arderea gazului, pot fi daunatore? Eu stiu doar de monoxid de carbon, care poate fi periculos doar la inhalare, dpdv alimentar se pare ca este considerat sigur.

  2. Din cauza presiunii din interior, ‘noxele’ nu au cum sa patrunda in alimente. Un simplu vas supraetajat din inox este de ajuns si va tine o viata.

  3. Am cumparat o tigaie electrica ( exact ca cea din foto).
    Intr-adevar este foarte buna. Se pot prepara mancaruri cu doar o lingura de ulei sau chiar fara. Merita investitia.

    • Aveti amabilitatea sa-mi spuneti de unde ati cumparat tigaia electrica?(exact ca cea din foto) Multumiri

      • Draga Veronica: exista acea tigaie la orice magazin mai mare de electrocasnice, de genul Altex, Domo. Atata ca pretul e mare. Varianta de 1000 de grame e 700 de lei, si mai e o varianta, de 1500 de grame, si aia costa 900 de lei. Deci e scuma a naibii. Si eu am vrut sa iau, dar mai astept sa mai lase pretul mai jos. Atatia bani nu dau pe ea!

        • Este scumpa si obtineti acelasi efect cu o tigaie normala, cu capac

          In plus COSTUL INCALZIRII UNUI LITRU DE APA de la 20 grade la fierbere cu curent electric, este de PATRU ori mai mare decat costul incalzirii cu gaz / foc unui litru de apa de la 20 de grade la fierbere !

          Un cuptor electric consuma mult mai mult decat unul cu gaz ca bani (de 4 ori), pentru a face acelasi lucru.

        • La Metro e 600 ron,dar merita fiecare banut ,face intradevar cu 1 lingurita de ulei niste cartofii gustosi si sanatosi ,si partea faina e ca nu trebuie sa-i intorci sau sa stai langa ei ,plus ca poti face in ea si legume,carne,orez,etc.P.s. e recomandata de Dr. Mencinicopski , e cel mai sanatos mod de a manca cartofi „prajiti” .

      • Eu am cumparat tigaia electrica ( ca cea din foto) dintr-un magazin din Italia (aici locuiesc) din sectorul” Nutritie si sanatate” dar o puteti gasi si la magazinele online si chiar mai avantajoasa ca pret.

  4. cel mai simplu :2 vase inox supraetajate+capac cu gaura, in celde jos se adauga apa ,in cel de sus ,care are fundul gaurit,se adauga legume si carne,daca ai chef bagi si branza,.Am unul din asta de 2 ani.Nu exista probleme de intretinere.Si nu a i nevoie de curent electric ,deci il poti folosi ,practic oriunde,la munte ,la mare.

  5. Burciu Gabriela says:

    care este Mercedesul aparatelor de gatit cu aburi,va rog,adica ce firma ,etc;multumesc

  6. e cel mai bun,avem si noi de cand au aparut si isi merita banii!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. buna!

  8. cea mai buna tigaie este cea care o folosesti CORECT !

    Orice tigaie teflonata sau cu ceramica, care are capac (de sticla preferabil pentru a vedea daca s-au copt sau nu alimentele) este „MERCEDESUL” tigailor.

    Puneti doar o singura lingurita rasa de ulei intr-o tigaie teflonata / ceramica si dupa 15 secunde inclinati tigaia in toate directiile, pentru a lasa (lingurita rasa de) ulei sa se intinda pe suprafata (in special la cele ceramice, pentru ca de fapt se lipesc, cele teflonate de calitate nu au nevoie nici de aceasta lingurita mica rasa de ulei).

    Puneti ouale batute – pentru a face omleta – cu sare si cu marar! si apoi puneti capacul. In 5 – maxim 7 minute este gata DAR FOARTE IMPORTANT LA FOC MIC !

    Daca dati focul tare / maxim sau chiar si mediu, atunci se va arde sau se va lipi foarte tare de tigaie !!! si NU ESTE BINE !!

    Focul trebuie sa fie la MINIM pentru ca in 5 minute omleta se face prin faptul ca capacul mentine caldura inauntru si practic omleta se si se coace precum in cuptor, nu numai prajeste !
    Nu scoateti capacul niciodata, decat dupa cele 5-7 minute.

    Identic puteti face cu piept de pui FARA PIELE (pielea nu permite patrunderea caldurii, si pielea are 70% – 85% grasime si colesterol !!) si legume !

    Langa piept de pui puteti pune LEGUME CONGELATE cumparate la vrac din super market, sau la pungi (amestec de legume gata curatate) si tot cu capacul pus si la foc mic, in 5-7 minute aveti o masa pe cinste.

    Pentru legume si piept de pui trebui neaparat CONDIMENTAT cu piper, sare, marar, si ULEI DE MASLINE si OTET dupa gust.

    Dupa 2 saptamani o sa va placa atat de mult, incat la primele sarmale in ulei VETI AVEA O SENZATIE DE REPULSIE si veti intelege cat de GREA SI REA ESTE MANCARURILE grase si pline de ulei si prajeli.

    • Cred că pictura vorbeşte desrpe caracterul fundamental complex şi ireductibil al vieţii , fiind evocate adevărurile existenţiale de cea mai mare eensemnătate , aflate eempreună ( ca ’ntr-un aliaj spiritual existenţial ) een creuzetul imens al realităţii , zugrăvind , astfel , IDEEA DE AMESTEC al principalelor activităţi/lucruri ale omenirii , eentre care se produc nevoitele interacţiuni şi influenţe spirituale precum şi curajosul demers al vieţii de a le uni , eencercările omeneşti , precum şi relevarea marelui imperativ scriptural al vieţii , legat , finalmente , de sufletul omului. Seent prezentate şi reacţiile majore invariabile care se produc een substanţa fiecărui lucru , casabil , perisabil een esenţa sa , reacţii determinate de limitările temporale ale fiecărui lucru , care se produc een cel mai natural mod. Autorul nu neglijează să zugrăvescă şi ideea de dezordine , de mizerie ( prin punerea een imagine a cojilor de ouă , adică a gunoiului ) , realitate proprie condiţiei umane.

  9. Dar despre efectele nocive ale teflonului de ce nu se mentioneaza nimic????
    Cele mai bune/sanatoase vase sunt cele de LUT.

  10. @ED: Se poate pune si o lingurita de ulei cu varf? In rest sunt de acord cu comentariul meu.As fi curios sa stiu de ce lingurita de ulei trebuie sa fie rasa si nu cu varf sau linsa!

  11. Prefer un vas emailat fata de unul acoperit cu teflon

  12. Nu întotdeauna gătitul cu gaz e mai ieftin. Chiar daca energia electrica este de cca 4 ori mai scumpa, trebuie sa tinem cont ca randamentul aragazului este mult mai mic. La o oală cu încălzire electrică, toata caldura este utilizata pentru fiert și o foarte mica parte se pierde. La aragaz, cea mai mare parte a căldurii rezultate din arderea gazului trece pa lângă si se pierde. Unde mai pui că, adeseori, furnizorul de gaze mai bagă și aer în gazul metan și trebuie să ardem și mai mult gaz pentru același efect.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *