Sari la conținut

Factori de RISC. Lipsa de somn are implicaţii mai grave decât se credea

Somnul ajută la protejarea sănătății mintale, fizice și crește calitatea vieții. Cercetătorii trag un semnal de alarmă în legătură implicaţiile pe care lipsa de somn o are asupra sănătăţii. Ei merg chiar mai departe şi spun că lucrurile poat fi chiar mai grave.

Somnul insuficient ne poate reduce speranţa de viaţă. Nevoia de somn variază în funcție de varstă, de starea de sănătate, dar și de alți factori.

Dacă performanţele noastre scad , iar  nivelul de vigilenţă nu este optim este foarte posibil ca una dintre cauzele care stau la baza acestor situații să fie somnul insuficient.

Ne confruntăm cu aceste tulburări de doar câteva decenii, importanţa odihnei fiind demonstrată în acest timp de numeroase studii.

Modul în care o persoană se simte atunci când este trează depinde de ceea ce se întâmplă în timp ce doarme.

În timpul somnului au loc procese care contribuie la menținerea sănătății fizice și psihice.

Privarea de somn poate fi cauzată de trei factori principali: somnul insuficient că urmare a alegerii personale, timpul insuficient pentru somn și diverse condiții medicale.

Tulburările de somn reprezintă un factor de risc provocând, printre altele, obezitatea morbidă, diabet, boli neurologice sau imunologice.

Renunţăm la somn din cauza obiceiurilor cotidiene, ajungându-se la un deficit cronic de somn şi care afectează un număr tot mai mare de oameni.

Nevoia de a petrece o treime din viaţă dormind are o bază biologică, spun specialiştii, iar această odihnă atunci când se realizează corect nu va avea consecinţe asupra genelor noastre.

Dacă alegem să dormim jumătate din cât este necesar poate duce la alterarea a până la 80% a aşa numitului transcriptom, care reprezintă setul de transcripte, molecule de ARN codante sau necodante, produse într-o celulă într-un anumit moment al vieţii; el reflectă genele care sunt exprimate în acel moment şi, de obicei, este variabil).

Astfel, specialiştii atrag atenţia efectele unui somn insuficient asupra sistemului nostru genetic sunt mai mari decât se credea. În aceste condiţii, tratarea tulburărilor de somn ar trebui făcută cu celeritate.

În ceea ce priveşte somnul la copii, specialiştii că este atât de importantă încât ar trebui considerată o chestiune de sănătate publică.

La adolescenți și copii, somnul sprijină creșterea și dezvoltarea normală.

Lipsa de odihnă în cazul acestora va avea consecinţe când vor fi adulţi. Aceştia vor putea avea afecţiuni metabolice, un risc mai mare de a suferi boli psihice, obezitate, predispoziţie spre abuz de alcool şi droguri.

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel