Sari la conținut

Virgil Musta, despre al treilea val pandemic. „Sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare”

Virgil Musta, despre al treilea val pandemic. „Sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare”.

Șeful Secţie Boli Infecţioase la Spitalul Victor Babeș din Timişoara a vorbit la Antena 3 despre imanența celui de-al treilea val pandemic. Medicul Virgil Musta a explicat că ne aflăm în situația de a restecta strict cele 3 reguli de bază. E vorba de igienizarea mâinilor, masca și distanțarea.

„Depinde de fiecare dintre noi este să prevenim”

„România se confruntă în ultimele săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri cu forme severe de boală. Era de așteptat. Există riscul de a crea un nou val care să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate. Este mai dificil de a pune diagnosticul în cazul variantei britanice: metodele sunt mai scumpe, mai dificile, dar prevenția este aceeași.

Suntem iar în situația de a respecta în mod strict cele 3 reguli de bază: masca, igiena mâinilor și distanțarea. Și, bineînțeles, să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că vaccinurile folosite la noi în țară sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini B.1.1.7.

Rata de vaccinare e dificil să o influențăm, cu resursele pe care le avem, din cauză că nu primim suficient vaccin pe cât ne-am dori. Și atunci, ce depinde de fiecare dintre noi este să prevenim”, a explicat medicul Virgil Musta.

Virgil Musta vorbește despre al treilea val pandemic

Pe de ală parte, Vrgil Musta susține că noua tulpină are o rată dublă de contagiozitate. Asta înseamnă că din 10 persoane care iau contact cu o persoană bolnavă, chiar și 8 pot face boala.

„De-a lungul anului (de pandemie) societatea noastră a avut momente în care s-a mai strâns șurubul și momente în care s-au mai relaxat restricţiile. Cred că suntem din nou într-un moment. În care fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propria sănătate și de celor din jur. Și să încerce să nu se îmbolnăvească, pentru că sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare.

Rata de transmitere este mult mai mare în cazul variantei britanice. Dacă virusul cu care „ne-am obișnuit” are o rată de contagiozitate de 30-40 la sută, noua tulpină are o rată dublă, 70-80 la sută.

Asta înseamnă că din 10 persoane care iau contact un o persoană bolnavă, 7-8 fac boala. Spre deosebire de varianta anterioară, la care 3-4 persoane făceau boala. Spitalul nostru este plin de persoane din categoriile de risc care, probabil, au lăsat garda jos și au făcut forma severă a bolii”, a mai spus Virgil Musta.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: