Sari la conținut

Ce condiții trebuie să îndepliniți și care e procedura pentru a dona sânge sau piele pentru răniții din club Colectiv?

Incendiu club Colectiv. Unde puteţi dona sânge:

Centrul de Transfuzie al Municipiului Bucuresti Str. Constantin Caracas nr. 2 Bucuresti, Sector 1

• Spitalul Floreasca

• Spitalul Fundeni

• Spitalul ELIAS

Care sunt condiţiile pentru donarea de sânge

Poti dona sange dacă:

Ai varsta intre 18 – 60 ani

Ai greutatea intre 50 – 100kg femeile si 60 – 110kg barbatii

Nu ai consumat alcool cu cel putin 24 de ore inaintea donarii

Nu ai avut interventii stomatologice sau chirurgicale in ultimele 6 luni

Este interzisa orice donare sange, daca:

Suferi sau ai suferit de: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, boli de tiroida, hipotensiune, hipertensiune, anemie

Esti insarcinata, alaptezi sau esti in perioada menstruala

Înainte de a dona:

Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe

Nu fumati înainte şi după donare cu o oră

De asemenea veniti la donare , odihnit si nu dupa o noapte pierduta la serviciu sau in fata calculatorului Criterii de excludere permanentă:

afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.   Criterii de excludere temporară:   boli infecţioase (gripă , infectii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

De piele, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu susține că nu e nevoie deocamdată. Însă, procedura de donare a grefelor de piele e următoarea, după cum povestește un donator:

”Am fost sa donez acum cativa ani la spitalul de arsi pentru un prieten. Trebuie fisa de internare. Te interneaza pentru 24 de ore dar nu e nevoie sa ramai. E nevoie de anestezie partiala – o injectie in coloana. Grefele se recolteaza de pe picior- de la genunchi in sus, mie mi-au luat 3 fasii de 8 cm latime. La ceilalti 2 cu care am fost cate 2. Dupa operatie am avut nevoie 2 dintre noi de sonda urinara. Partea cu sonda poate fi destul de neplacuta, daca as mai dona vreodata as ezita sa beau vreun lichid doar ca sa evit partea cu sonda. De vindecat cred ca s-a vindecat in 10 zile cat sa pot sa ies iarasi cu bicicleta dar zona ramane sensibila 2ani, in ideea in care e recomandat sa nu stai la soare pentru ca e pericol sa faci cancer de piele. Nu as recomanda fetelor sa doneze. Dupa 5 ani de la eveniment urmele sunt foarte putin vizibile. Noi am mers 4 oameni, 3 am donat si al 4-lea a avut grija de noi – va recomand sa aveti pe cineva care se poate misca cu voi. Face foarte mult ca cineva sa se poata ocupa de voi de la mancare la bautura, la chemat asistenta in caz de ceva. Pot sa zic ca ne-am internat la prima ora (6), doctorii au fost foarte seriosi si directorul spitalului ne-a luat la dansul in birou sa ne explice toate complicatiile. De asemenea anestezista sefa mi-a dat un maxim sentiment de incredere.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel