Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Cancerul colo-rectal are o incidenţă îngrijorătoare!

Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Cancerul colo-rectal are o incidenţă îngrijorătoare!
Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Cancerul colo-rectal are o incidenţă îngrijorătoare!

Directorul medical al Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj Napoca, medicul Valentin Oprea, specialist în chirurgie generală, spune că în ultimii cinci ani la unitatea sanitară se prezintă, pentru diagnostic şi tratament, tot mai mulţi bolnavi cu afecţiuni grave, iar cazurile de cancer colo-rectal au o incidenţă îngrijorătoare.

„Cancerul colo-rectal devine o problemă de sănătate naţională. Trebuie introdus neîntârziat într-un program de diagnostic precoce şi de profilaxie. Este adevărat că astfel de programe sunt extrem de costisitoare, dar în momentul de faţă nu există nici cel mai mic pas pentru susţinea lui. Un pacient diagnosticat precoce şi supravegheat o perioadă îndelungată de timp are o şansă mult mai mare de a fi vindecat şi redat societăţii. În prezent, cheltuim resurse cu pacienţi care nu mai sunt recuperabili. Este trist”, a declarat, dr. Valentin Oprea.

Specialistul atrage atenţia că numeroasele cazuri grave apasă bugetul unui spital. În prezent, situaţia financiară a spitalului este aceeaşi cu a oricărei alte unităţi sanitare din ţară: precară. Medicii se străduiesc să acopere cu resurse financiare limitate toate mijloacele de recuperare a unui bolnav.

„Uneori avem şi sprijinul familiei. Majoritatea intervenţiilor chirurgicale pe care le realizăm sunt pentru situaţii acute şi spra-acute, chiar dacă vin în regim programat. Nu ezit să spun că, noi, medicii chirurgi, ne consumăm şi intelectual şi coronarele. Este imposibil să nu te implici emoţional în blocul operator, în faţa unui pacient a cărui viaţă depinde de intuiţia şi de mâna ta”, spune medicul chirurg.

El consideră că o implicare de la nivel guvernamental în programele de sănătate este absolut necesară.

Din punctul de vedere al directorului medical Valentin Oprea, este un câştig faptul că la unitatea sanitară militară din Cluj-Napoca apelează şi civili. În acest fel, patologia este mult mai diversificată. O bună parte din pacienţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt preluaţi de Casa de Asigurări de Sănătate a Armatei, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ).

„Îmi doresc ca medicina militară să fie sănătoasă. O medicină sănătoasă înseamnă că dispune de resursele financiare care să îi permită să îşi desfăşoare activitatea în condiţii civilizate”, afirmă medicul Valentin Oprea.

Este se declară mândru că unitatea în care îşi desfăşoară activitatea va împlini 95 de ani în 2014.

„Spitalul funcţionează în această locaţie din 1919. De atunci s-a schimbat totul. Sperăm să putem duce această tradiţie de unitate spitalicească de frunte şi să o ridicăm peste ceea ce au lăsat înaintaşii noştri de la începutul secolului al XIX-lea”, a punctat directorul medical.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

9 Comments

 1. Radu Stefanescu says:

  „În prezent, cheltuim resurse cu pacienţi care nu mai sunt recuperabili. Este trist”

  Este trist, intr-adevar, sa auzi o asemenea declaratie din parte unui medic, mai mult, doctor in medicina si sef de spital. Dar ce sa ma mir, medicina nu mai este de mult o vocatie, ci doar o afacere ca atatea altele, in care conteaza doar bugetul de venituri si cheltuieli, profitul si mita. Cat despre propusul „program de prevenire” este o alta facere, fara nicio indoiala. Prevenirea este simpla si folosita de mii de ani in Asia, unde cancerul de anus si colon este foarte, foarte redus. Ablatiuniele rituale, spalarea, igiena permanenta, o alimentatie rationala, fara alcool, sunt cheia sanatati – nu cine stie ce medicamente scumpe, vaccinuri nefolositoare si tehnologii de sute de milioane de euro. Rusine, domnule „doctor” aveti o mentalitate de nazist, de frate a lui Josef Mengele!

  • Dupa cum insista pentru un program de preventie, cred ca dl. Oprea si-ar dori sa mai aiba si pacienti recuperabili, adica pacienti care sa poata duce o viata normala dupa operatie – altfel spus, ca acesti sa vine din timp pentru a fi operati. Nu e corect sa scoateti propozitii din context!

   • Radu Stefanescu says:

    Draga @kiki. pornesti de la o banuiala, cum ca ar dori ceva domnul doctor, dar nu o spune, tine secret. Si eu pornesc de la ceea ce a fost scris. Atitudinea acesui doctor arata ca, deliberat, hotaraste cine traieste si cine pleaca din aceasta viata. Este bine ca ai o atitudine pozitiva si banuiesri lumea de lucruri bune, dar te asigur ca nu este cazul. Oricine ajunge in varf calca peste cadavre. Iar in cazul unui director de spital este vorba de un intreg cimitir. Iti doresc sa nu intrii pe mainile acestor macelari!

 2. Declaratia dl-lui medic miitar este deadreptul alarmanta.
  N-am auzit ca ministrul de resort sa fi facut vreodata o cat de mica remarca la chestiune.
  Este monstruos de dureros ca suntem intr-o astfel de situatie.
  Prezentul articol ar fi fost cazul sa fie preluat de MEDIA si supus dezbaterii publice.
  Primul ministru dar nu doar – problema tinand si de securitatea nationala , ar fi trebuit sesizat pe canalele specifice dar, pe cine mai intereseaza Cetateanul astazi in Romania ? Cu exceptia momentului smulgerii votului sau de care el insusi , se pare ca nu este nici acum constient da valoarea lui.

 3. Radu daca resursele sunt putine ca stim cat se fura din buget vrei ca cei care pot fi vindecati sa ajunga si ei irecuperabili doar ca se imparta egal ca in comunism?

  • Radu Stefanescu says:

   Ce repeda tragi concluzii si ce repede cataloghezi. Barvo! Dar ce gandire deformata! Daca resursele sunt putine, hai sa nu-i tratam pe cei pe care domnul „doctor” ii declara irecuperabile, pe tigani, pe unguri si pe… ziaristi ca astia sunt cei mai periculosi pentru ca gandesc! Este discriminare medicala! Si iti mai spun un amanunt macabru. Rudele nu mai platesc „darul” catre chirurg daca cel operat decedeaza. Asa ca efortul este in zadar. Asta este trist, din punctul de vedere al „doctorului”. Aud ca acum mafia in halate albe cer mita inainte de operatie ca sa fie siguri. Nu mai puneti pe niste piedestale statui de paie!

 4. Radu Stefanescu says:

  Probabil ca nu ai trait in „comunism”! Ce impresie frumoasa ai: „se impartea in mod egal”! Probabil nu ai stiut ca multe tehnici medicale erau interzise in „comunism” pentru ca erau prea scumpe, medicamente eficiente nu se gaseau pentru ca „se fura de la buget”, pe piata se gaseau doar medicamentele slabe si nepurificate de la „Tableta”, batranii peste 70 de ani nu mai erau tratati pentru ca erau „incurabili”. Salvarea nu ajungea decat in cartierele locuite de „tovarasi”!

  Ceea ce m-a scarbit la atitudine acestui cadru medical, care din nefericire nu este singurul, este aceasta atitudine primitiva, „comunista” daca vrei, de a introduce criterii de discriminare medicala!

 5. „cheltuim resurse cu pacienţi care nu mai sunt recuperabili.”
  „program de diagnostic precoce şi de profilaxie.”

  adica hai sa mai tratam si niste oameni care nu sunt bolnavi, adica sa-i declaram bolnavi asa la plesneala, iar apoi sa ne laudam si noi ca avem rezultate.

  la cluj este cea mai mare adunatura de medici criminali care cica trateaza cancerul.
  omoara oameni sanatosi cu chimioterapii, radioterapii si alte experimente naziste.

  iar acum din lipsa de carne de tun, cheama oamenii sanatosi la controale…

 6. Buna ziua! Mi s.a depistat in urma unor analize de sange prolactina 490 (am 18 ani) iar toti medicii la care am fost mi.au spus ca din aceasta cauza nu pot ramane insarcinata. Nu este nicio sansa?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *