„Medicina nu e manelism, nu o faci după ureche”

„Medicina nu e manelism, nu o faci după ureche”
„Medicina nu e manelism, nu o faci după ureche”

Conf. dr. Nicolae Suciu
^ S-a născut pe 12.10.1954 în comuna Auseu, județul Bihor
^ Absolvent de medicină, medic specialist obstetrică-ginecologie din 1987
^ Doctor în științe medicale din 1991
^ Din 1992 este medic primar la IOMC – Spitalul Polizu din București, șef de secție din 1995
^ Din 2007, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
^ Manager în servicii de sănătate din 2009

 

Daniela  Șerb

Copiii ne mor pe capete, România fiind țara europeană cu cea mai ridicată mortalitate infantilă, un număr îngrijorător de bebeluși rămân cu sechele din cauza condițiilor precare în care au loc nașterile, iar infertilitatea a ajuns să afecteze 30% dintre cupluri. Conf. dr. Nicolae Suciu, managerul Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, medicul care s-a implicat direct în salvarea femeii de 25 de ani din Călărași care a stat cinci zile cu fătul mort în pântece, vorbește despre greșelile pe care le fac româncele când rămân gravide și de lacunele care favorizează tragediile. 

Putea fi salvat pruncul femeii din Călărași?

Copilul avea cordonul înfăşurat în jurul gâtului… era o strangulare din asta mecanică, nu ai cum s-o surprinzi. La ecograf  poţi să vezi cordonul, dar 15-20% din sarcini au dispoziţiile acestea. Sigur nu aşa strânse. Ar fi trebuit corelate dispoziţia ana­tomică a cordonului cu starea fătului.

Nu trebuia ca medicul care o supraveghea să o transfere către un alt centru mai competent?

Da, ăsta e lucrul care nu s-a făcut. Noi recomandăm această dirijare. Sunt ordine clare ale MS în acest sens.

Care sunt greșelile care duc la nașterea bebe­lușilor cu sechele?

Circa 80% din femeile însărci­nate nu fac niciun fel de investigații precon­cepționale. De exemplu, o practicantă în mediul veterinar, sau o îngrijitoare de animale sigur va dezvolta o zoonoză. Aceasta provoacă de la malformații până la avorturi cu nemiluita.

De ce avem o mortalitate infantilă atât de mare?

Mortalitatea infantilă este dată în primul rând de numărul nou-născuților prematuri. După părerea mea, triada medic de familie, medic specialist și neonatolog trebuie să fie un triumvirat profesional real pentru a produce o modificare a acestui indicator.

Care e cel mai dificil caz cu care v-ați confruntat?

Nu demult m-a marcat un caz așa de neputință. O fată de 18 ani venită pentru o afecțiune care s-a dovedit a fi o boală neoplazică de ovar stadiul III. N-am putut face nimic. Asta te demoralizează. Necazul este că, de obicei, ne sunt transferate cazuri când nu mai putem face mare lucru în loc să ni le transfere când avem și soluții. Cazuri aflate pe marginea prăpastiei, ca să spun așa. Medicina nu e manelism, nu cânți după ureche. Judeci după studii pertinente, adunate și înscrise în ghiduri, în protocoale.

„Medicul este excepțional dacă este sănătos fizic și psihic, în primul rând. Apoi, dacă este dispus să învețe, să nu considere că le știe el pe toate, să accepte și opinii de la alți medici”, crede conf. dr. Nicolae Suciu

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

7 Comments

 1. La noi gravida este jumulita si escrocata de asa zisi ginecologi ce jumol pacientii.

 2. dorin valeriu says:

  Mortalitatea infantila e un indicator mai complex, nu depinde doar de medici si de medicina. Educatia mamelor, situatia materiala, accesibilitatea la maternitati sunt printre cauzele care influenteaza acest indicator.
  In deceniul 7 al secolului trecut, cand mortalitatea infantile la noi era de zece ori mai ridicata !(da, nu va minunati ) si un indicator ca cel de azi parea un ideal greu de atins in Romania, autoritatile comuniste terorizau medicii, punandu-le lor in seama decesele copiilor, fara a recunoaste ceilalti factori implicati.
  Astazi, ca urmare a progreselor medicinii (ma refer in special la asistenta imaturitatii) dar si a cresterii nivelului de cultura si de viata a populatiei, mortalitatea infantila a scazut spectaculos, mentinandu-se totusi mult deasupra mediei europene. Poate ca, asa cum mentioneaza Dr.Suciu, nivelul ridicat al imaturitatii e principala cauza. Dar sa nu uitam ca , mai ales in mediul rural, astazi mamele si sugarii sunt mult mai putin urmariti. Au disparut moasale „de teren”, care depistau sarcinile in primele 3 luni si sfatuiau viitoarele mame, au disparut surorile de ocrotire care aveau un program precis de urmarit copiii la domiciliu. Actualii medici de familie au preluat, din sarcinile vechilor medici de circumscriptie) doar activitatea curativa, nu si preventia.
  Cred ca una din principalele sarcini care stau in fata Ministerului Sanatatii, dar si a asociatiilor medicale profesionale, este reconsiderarea activitatii medicului de familie : sarcini precise stabilite prin contract, CONTROL, fara de care nici o activitate omeneasca nu se poate desfasura optim. Si sanctiuni la nevoie, desigur. Doar asa se poate desvolta simtul de responsabilitate care multora dintre noi le cam lipseste !

 3. „Medicina nu e manelism, nu cânți după ureche. Judeci după studii pertinente, adunate și înscrise în ghiduri, în protocoale” Adeverat si frumos spus….
  Exemplu de manelism este si generalizarea. De exemplu, o practicantă în mediul veterinar, sau o îngrijitoare de animale sigur va dezvolta o zoonoză”. Puteti sa ma convingeti cu un studiu publicat intr-un jurnal medical decent (evidence based medicine)?

 4. manelisti … se mai numesc si „mimetisti”, adica mimeaza tot ce au vazut la altii, fara nicio logica. nu au mai pus mana pe o carte de la terminarea facultatii. problema este ca sunt tolerati si promovati de sistem. dau cea mai buna spaga la sefi.

 5. Cum sa te dai pe mana unui doctoras de asta tanar daca 90% di ei termina scoala cumparandu-si examenele.Daca-l intreb pe nea Caisa de pe strada stie la fel de mult ca si un astfel de doctoras.

 6. In tari mai ”amarite” fiecare doctor are un DOSAR, in care apar toate interventiile lui, mai ales cele nereusite ori care revin (cind cineva devine client al spitalelor cu diverse diagnostice e clar ca cercul doctorilor pe la care a fost este o turma de lipitori). Atita timp cit doctorii refuza sa investigheze si sa catalogheze activitatea lor, aceasta va ramine la stadiul de dilentatism cu pretentii de profesionalism.
  E important ca boborul sa stie cu cine sta de vorba,doctori sint toti si toti isi aroga pretentia de ”specialist” insa doar rezultele ii pot incadra in o anumita categorie sau alta. ”Specialist” e si oprescu, de exemplu, sau branisteanu … care taie mai mult pamblici …

 7. Nici doctorul Suciu care face pe moralistul nu este prea breaz! Nu vreti sa postez aici fotografia unei cicatrici lasate de el in urma unei operatii … Sa va spun apoi ca, dupa n sedinte la cabinetul domniei sale (privat , evident – bani grei), deoarece instilatiile pe trompe dureau ingrozitor, mi-a cerut rastit sa nu ma mai duc, pentru ca sunt paciente pe hol si strigatele mele LASAU O IMPRESIE URATA si-i putea indeparta clientii…..Iar eu imi pusesem speranta in promisiunile lui de a ma ajuta sa am un copil…..Mizerabil ….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *