„Medicina nu e manelism, nu o faci după ureche”

„Medicina nu e manelism, nu o faci după ureche”
„Medicina nu e manelism, nu o faci după ureche”

Conf. dr. Nicolae Suciu
^ S-a născut pe 12.10.1954 în comuna Auseu, județul Bihor
^ Absolvent de medicină, medic specialist obstetrică-ginecologie din 1987
^ Doctor în științe medicale din 1991
^ Din 1992 este medic primar la IOMC – Spitalul Polizu din București, șef de secție din 1995
^ Din 2007, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
^ Manager în servicii de sănătate din 2009

 

Daniela  Șerb

Copiii ne mor pe capete, România fiind țara europeană cu cea mai ridicată mortalitate infantilă, un număr îngrijorător de bebeluși rămân cu sechele din cauza condițiilor precare în care au loc nașterile, iar infertilitatea a ajuns să afecteze 30% dintre cupluri. Conf. dr. Nicolae Suciu, managerul Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, medicul care s-a implicat direct în salvarea femeii de 25 de ani din Călărași care a stat cinci zile cu fătul mort în pântece, vorbește despre greșelile pe care le fac româncele când rămân gravide și de lacunele care favorizează tragediile. 

Putea fi salvat pruncul femeii din Călărași?

Copilul avea cordonul înfăşurat în jurul gâtului… era o strangulare din asta mecanică, nu ai cum s-o surprinzi. La ecograf  poţi să vezi cordonul, dar 15-20% din sarcini au dispoziţiile acestea. Sigur nu aşa strânse. Ar fi trebuit corelate dispoziţia ana­tomică a cordonului cu starea fătului.

Nu trebuia ca medicul care o supraveghea să o transfere către un alt centru mai competent?

Da, ăsta e lucrul care nu s-a făcut. Noi recomandăm această dirijare. Sunt ordine clare ale MS în acest sens.

Care sunt greșelile care duc la nașterea bebe­lușilor cu sechele?

Circa 80% din femeile însărci­nate nu fac niciun fel de investigații precon­cepționale. De exemplu, o practicantă în mediul veterinar, sau o îngrijitoare de animale sigur va dezvolta o zoonoză. Aceasta provoacă de la malformații până la avorturi cu nemiluita.

De ce avem o mortalitate infantilă atât de mare?

Mortalitatea infantilă este dată în primul rând de numărul nou-născuților prematuri. După părerea mea, triada medic de familie, medic specialist și neonatolog trebuie să fie un triumvirat profesional real pentru a produce o modificare a acestui indicator.

Care e cel mai dificil caz cu care v-ați confruntat?

Nu demult m-a marcat un caz așa de neputință. O fată de 18 ani venită pentru o afecțiune care s-a dovedit a fi o boală neoplazică de ovar stadiul III. N-am putut face nimic. Asta te demoralizează. Necazul este că, de obicei, ne sunt transferate cazuri când nu mai putem face mare lucru în loc să ni le transfere când avem și soluții. Cazuri aflate pe marginea prăpastiei, ca să spun așa. Medicina nu e manelism, nu cânți după ureche. Judeci după studii pertinente, adunate și înscrise în ghiduri, în protocoale.

„Medicul este excepțional dacă este sănătos fizic și psihic, în primul rând. Apoi, dacă este dispus să învețe, să nu considere că le știe el pe toate, să accepte și opinii de la alți medici”, crede conf. dr. Nicolae Suciu

10 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook