Sari la conținut

Acesta este cel mai PERICULOS fruct pentru ficat, avertizează un medic gastroenterolog

fructe
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfatul medicilor pentru diabetici

Din cuprinsul articolului

Acesta este cel mai PERICULOS fruct pentru ficat! Un fruct pe care toată lumea îl consumă, poate reprezenta un pericol pentru anumite categorii de persoane. De Ce? Un medic gastroenterolog vine cu explicații.

Dr. Daria Utyumova spune că strugurii sunt unul dintre cele mai dăunătoare fructe pentru ficat , dar și pentru organism în ansamblu.

Medicul avertizează că strugurii, în ciuda gustului și aromei lor plăcute, pot reprezenta un pericol pentru anumite categorii de persoane din cauza conținutului ridicat de glucoză. Medicul se referă la pacienții care suferă de ciroză hepatică și diabet zaharat.

Strugurii pot provoca reacții alergice

efectele strugurilor pentru diabetici
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Potrivit gastroenterologului, o sută de grame de struguri conțin până la 16 grame de zahăr, ceea ce îl face un produs nedorit pentru persoanele care își monitorizează nivelul de zahăr din sânge. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, strugurii pot provoca reacții alergice și pot duce la creșterea în greutate dacă sunt consumați în exces.

Medicul Utyumova subliniază, de asemenea, că strugurii stimulează producția de suc gastric, care poate fi periculos pentru persoanele cu ulcer gastric sau duodenal, mai ales în timpul unei exacerbări. Prin urmare, este important să vă limitați consumul de struguri și să vă monitorizați starea de sănătate, mai ales dacă aveți boli sau afecțiuni asociate.

Nutriționistul Igor Strokov, la rândul său, împărtășește de ce strugurii aduc nu numai rău, ci și beneficii organismului.

„Strugurii nu sunt doar un fruct gustos și aromat, ci și o sursă de nutrienți care ajută la menținerea sănătății, dacă o persoană nu are probleme cu diabet, ficatul sau pancreasul, își poate permite strugurii cu moderație”, spune medicul

Strugurii conțin antociani, resveratrol și quercetină – antioxidanți puternici care ajută la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi și la prevenirea îmbătrânirii premature.

„Flavonoidele găsite în struguri ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare precum ateroscleroza și hipertensiunea”, spune dr. Strokov.

Antioxidanții din struguri pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea pielii de razele UV dăunătoare, ceea ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la menținerea pielii sănătoase. Strugurii conțin fibre și apă, care ajută la normalizarea funcției intestinale și la prevenirea constipației. În plus, acizii găsiți în struguri pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la ameliorarea simptomelor arsurilor la stomac.

„Flavonoidele din struguri pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge către creier și pot proteja celulele nervoase de leziuni, ceea ce poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate reduce riscul de a dezvolta boli neurologice, cum ar fi Alzheimer”. Consumul de struguri în cantități rezonabile poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată care ajută la menținerea bunăstării generale și la prevenirea diferitelor boli”, conchide dr. Strokov.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel