Sari la conținut

Bacteriile care elimină colesterolul „rău” din organism

apa caldă scade colesterolul rău
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Bacteriile care elimină colesterolul „rău” . Oamenii de știință din Statele Unite au identificat un mecanism surprinzător în bacteriile intestinale umane, care ar putea avea implicații semnificative pentru sănătatea cardiovasculară.

Conform descoperirii lor, anumite bacterii prezente în intestinul uman sunt echipate cu o enzimă specială capabilă să descompună și să transforme colesterolul într-o formă inofensivă, numită coprostanol, care nu este absorbită de corpul nostru. Acest proces reduce riscul de hipercolesterolemie, o condiție asociată cu boli de inimă precum atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale.

Studiul, publicat recent în revista științifică Cell, a fost condus de cercetătorii de la Broad Institute of MIT and Harvard, în colaborare cu Spitalul General Massachusetts din Boston. Aceștia au identificat anumite specii de bacterii intestinale care au capacitatea de a metaboliza colesterolul, oferind astfel o posibilă cale pentru dezvoltarea de tratamente care să controleze nivelurile ridicate de colesterol în organism.

Descoperirea este o continuare a cercetărilor anterioare ale aceluiași grup de experți, care au arătat că microbiomul intestinal uman poate influența nivelul colesterolului. Echipa de cercetare a concluzionat că enzimele produse de aceste bacterii ar putea fi responsabile pentru conversia colesterolului în coprostanol. Cu toate acestea, din cauza complexității microbiomului uman, este nevoie de mai multe studii pentru a identifica exact care bacterii sunt implicate în acest proces metabolic.

Bacteriile care elimină colesterolul „rău”

În cadrul acestei noi cercetări, experții au examinat genomul microbian al peste 1.400 de participanți din cadrul unui studiu pe termen lung, cunoscut sub numele de Framingham Heart Study, care a investigat factorii de risc pentru bolile cardiovasculare pe o perioadă de zeci de ani.

Descoperirile lor au relevat că anumite specii de bacterii intestinale, în special cele denumite Oscillibacter, sunt capabile să preia și să metabolizeze colesterolul din mediul lor înconjurător. Mai mult, s-a constatat că persoanele cu concentrații mai mari ale acestor bacterii în intestin prezentau niveluri mai scăzute de colesterol. Prin intermediul acestei cercetări, specialiștii au elucidat și mecanismul prin care bacteriile descompun colesterolul, confirmând astfel rezultatele cu ajutorul altor două studii independente.

Utilizând datele colectate și prelucrate cu ajutorul Inteligenței Artificiale, autorul principal al studiului, gastroenterologul și microbiologul Ramnik Xavier, susține că există probabil „mult mai multe” specii de Oscillibacter decât cele 25 identificate până în prezent în cadrul acestei cercetări.

Punct de pornire pentru noi terapii țintite

Chiar dacă speciile bacteriene recent descoperite pot metaboliza colesterolul în medii de laborator, încă nu s-a demonstrat prin studii clinice dacă acestea pot induce modificări în nivelurile de colesterol din sânge.

Autorii acestei cercetări afirmă însă că rezultatele lor indică potențialul neexploatat al microbiomului intestinal, care găzduiește multe gene încă neexplorate. Prin focalizarea pe bacterii și gene specifice, echipa de cercetare își propune să obțină o înțelegere sistematică a ecologiei intestinale și să dezvolte strategii terapeutice și tratamente personalizate pentru a regla, în viitor, nivelurile de colesterol la oameni.

„Cercetarea noastră integrează observațiile efectuate pe subiecți umani cu experimentarea validă pentru a obține o perspectivă mecanică practică care să servească ca punct de plecare în îmbunătățirea sănătății cardiovasculare”, a declarat Xavier, conform medicalxpress.com.

În prezent, există numeroase studii clinice care investighează microbiomul intestinal, însă modul în care microbii interacționează între ei și cu intestinul nu este pe deplin înțeles, susțin cercetătorii.

Această lucrare nu doar că a contribuit la înțelegerea influenței microbiene asupra metabolismului colesterolului, ci deschide și calea către descoperirea de noi căi metabolice influențate de microbiomul intestinal.

„Datorită numărului mare de gene cu funcție necunoscută în microbiomul intestinal, există lacune în capacitatea noastră de a prezice funcțiile metabolice. Munca noastră scoate în evidență posibilitatea ca unele căi suplimentare de metabolizare a sterolului să fie modificate de microbii intestinali. Pot apărea multe alte descoperiri care să ne apropie de o înțelegere mecanică a modului în care microbii interacționează cu gazda”, a concluzionat Chenhao Li, unul dintre coautorii studiului.

Dacă speciile bacteriene recent descoperite sau doar enzimele specifice ar putea fi livrate la locul potrivit în intestin, poate fi posibilă reducerea dozei necesare de medicamente, cum ar fi statinele, pentru a controla nivelurile de colesterol la pacienții cu hipercolesterolemie, prin intermediul unor pastile probiotice, de exemplu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel