Sari la conținut

Vârsta la care apar cele mai multe cancere ale femeilor. Medic: ”Mergeți neapărat la ginecolog dacă aveți aceste simptome!”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
ovare

Cancer ovarian. După 40 de ani, riscul femeilor de a dezvolta patologii maligne în sfera genitală crește semnificativ (displazii, cancer col, cancer sân), iar screeningul periodic devine și mai important.

Până în urmă cu 10-15 ani, cazurile oncologice în sfera genitală în stadii avansate erau fie inabordabile chirurgical, fie abordate paleativ. De aproximativ 25 de ani, cel puțin în cancerul de ovar, s-a dezvoltat un concept de efort chirurgical maxim, care se traduce prin încercarea de a eradica chirurgical tumora primară și eventualele diseminări la nivelul abdomenului.

De asemenea, extirparea ganglionilor limfatici din pelvis și între aortă și cavă au devenit gesturi chirugicale obligatorii, mai ales în stadiile avansate. Aplicarea acestor concepte în stadiile 2 și 3 de cancer uterin și ovarian au îmbunătățit substanțial, împreună cu chimioterapia modernă, prognosticul în aceste situații.

Cancer ovarian

O asemenea abordare chirurgicală este însă posibilă numai în echipe mixte de ginecologi specializați în chirurgie oncologică, chirurgi viscerali specializați în chirurgia retro-peritoneului, eventual urologi. Desigur, anesteziștii cu experiență în terapie intensivă și urmărire post-operatorie sunt parte integrantă din echipă, luând în considerare complexitatea traumei chirurgicale și urmăririi post-operatorii in primele  24-48 de ore.

În această categorie de vârstă crește desigur incidenta tuimorilor benigne de tipul fibrom uterin, care încă se pretează lao abordare conservativă (miomectomie). Nu în ultimul rând, apar tulburăti de ciclu menstrual în contextul tulburărilor de premenopauză.

Postmenopauzal

Din experiența doctorului Iosif Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, peste 80% dintre femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci când au simptome, fără a înțelege legătura dintre instalarea menopauzei și acestea. În plus, multe dintre paciente nu știu că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei. 

Multe alte paciente înțeleg legătura între unele simptome deranjante (bufeuri, uscăciune vaginală) și menopauză, dar nu știu că există soluții pentru ele. Și, în consecință, nu raportează doctorului aceste simptome. 

“Din practica noastră, sunt relativ puține pacientele din liga de vârstă de după 45 de ani (până la 55) care și atunci când vin, o fac din motive legate de o patologie serioasă (fie tumorală, fie funcțională severă). Această grupă de femei erau ele însele neglijate, dat fiind contextul vieții cotidiene, dar și de personalul medical sub lozinca „așa este la menopauză”.

Mi s-a părut important să redirecționez atenția lumii medicale, dar și a pacientelor, către această grupă de vârstă, dat fiind severitatea potențialelor probleme medicale care apar în această grupă de vârstă. Marea majoritate a programelor naționale de screening (cancer de sân) încep cu 45-50 de ani. În România, neexistând program de screening pentru cancer de sân, era cu atât mai important” – Dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog cu 30 de ani de experiență în afara țării.

Nu în ultimul rând, în această perioadă este vârful patologiei tumorale, în special cancer de sân, ovar, uter, și este încă odată de accentuat necesitatea depistării precoce a acestor patologii. 

Când mergem la medicul ginecolog? 

„Modelul comportamental general în România este că femeile vin la ginecolog atunci când au o problemă care le afectează calitatea vieții sau sunt însărcinate. În ultimii ani, am obervat că de la un anume nivel educațional și social în sus, mai multe femei, 25% in cazul clinicii Mediplus, au început să vină pentru examene de rutină” a adăugat dr. Niculescu. 

Simptomele care ar trebui să trimită doamnele la medicul ginecolog, indiferent de vârstă, sunt: durere pelvină, tulburări menstruale, modificări ale secreției vaginale. 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel