joi, iulie 29, 2021

Gabriela Firea, după ce a făcut referendum pe Facebook, anunță: Voi renunța la taxa Oxigen

Gabriela Firea a făcut un referendum pe Facebook, acțiune menită sa ia pulsul cetățenilor în legătură cu taxa

Oxigen, care trebuia să intre în vigoare de la 1 martie.

Această acțiune a venit ca rezultat al contracandidaților săi la Primărie care promiteau eliminarea acestei taxe în schimbul fotoliului de primar. După ce i-a numit demagogi, actualul primar al Capitalei s-a decis să consulte populația, promițând că le va respecta decizia.

Astăzi Gabriela Firea a anunţat că va renunţa la vinieta Oxigen, în urma reacţiilor venite de la cetăţeni, precizând că nu intenţionează să reintroducă această măsură, în cazul în care va câştiga un nou mandat.

“Decizia se va transforma într-o hotărâre de

Consiliu General, în luna martie. Decizia este, chiar dacă cu sufletul neîmpăcat, dar din respect pentru cetăţenii care mi-au scris – şi foarte mulţi mi-au scris în acest sens, al renunţării – renunţ la vinieta anti-poluare. Renunţ la această vinietă pentru că trebuie să îi ascult pe toţi bucureştenii şi pentru că ei, în număr foarte mare, s-au pronunţat împotriva acestei viniete ecologice”, a spus primarul general, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB.

Firea a subliniat că în toate ţările care au avut rezultate notabile în lupta cu poluarea s-a realizat un

parteneriat între autorităţile centrale, locale şi cetăţeni. În acest sens, ea a vorbit despre importanţa finalizării mai rapide a liniilor de metrou M5 şi M6, dar şi a realizării unei Centuri verzi a Capitalei. De asemenea, aceasta a reproşat Guvernului faptul că nu ia măsuri împotriva înmatriculării de autoturisme intens poluante.

“Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru finalizarea Centurii ocolitoare a Capitalei. Fără finalizarea Centurii ocolitoare a Capitalei nu putem afirma că avem un oraş în care am luptat într-adevăr cu poluarea. (…) Nu putem să avem

(o Centură verde – n.r.) pentru simplul motiv că CNAIR, adică Guvernul, nu stabileşte culoarul de expropriere pentru Centura rutieră. Neavând clar culoarul pentru Centura rutieră, nu putem şti unde putem să amenajăm această Centură verde”, a arătat edilul general.

Gabriela Firea a adăugat că, în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 – 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea

vinietei. De asemenea, au fost transmise 5.000 de mail-uri, iar la sediul PMP au fost depuse 1.500 de petiţii împotriva restricţiilor de trafic şi a vinietei. Totodată, au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice la direcţiile de specialitate ale Primăriei Capitalei, vizând anularea vinietei.

“În faţa unui val atât de uriaş de respingere a unei măsuri care a fost luată în întreaga Europă – aceea de a restricţiona în zona intens poluantă autoturismele care nu pot fi considerate prietenoase cu mediul, non-Euro, Euro 1, Euro 2 -, precum şi a vinietei anti-poluare, sunt în situaţia de a lua o decizie. În trei ani şi jumătate nu am revenit asupra niciunei măsuri, pentru că, în ciuda unor declaraţii politice care nu au legătură cu realităţile, cetăţenii din municipiul Bucureşti au apreciat tot ceea ce am propus”, a menţionat ea.

Primarul general a adăugat că nu abandonează proiectul ”Oxigen”, care va viza inclusiv: plantări de arbori; achiziţii de maşini nepoluante; realizarea de poduri şi pasaje pentru fluenţă în trafic; amenajarea de piste de biciclete; verificarea şantierelor de construcţii; insistenţa către Ministerul Mediului “de a verifica mai cu de-amănuntul şi cu mai mult simţ de răspundere gropile de gunoi”.

Totodată, ea a subliniat că Bucureştiul nu este cel mai poluat oraş din România, ci se situează pe locul patru, după Iaşi, Cluj şi Braşov.

“În Bucureşti, la fel ca în Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu, Arad, Oradea, există poluare. Nu atât de exagerată cum s-a afirmat, tot politic, la începutul anului. Acele declaraţii nesăbuite nu au făcut decât să crească numărul de vânzări pentru aparate de purificat aerul. Foarte bine! Tot s-a întâmplat ceva bine. Încurajăm mediul privat. Altceva nu au rezolvat”, consideră Firea.

Potrivit edilului general, înaintea introducerii taxei Oxigen a fost realizat un studiu din care a reieşit că bucureştenii îşi doresc măsuri anti-poluare, inclusiv restricţii de trafic, taxe anti-poluare şi anti-congestie.

“Nu aş fi venit în faţa Consiliului General cu un astfel de proiect dacă nu ar fi fost întemeiat pe o cercetare ştiinţifică şi prin dialog, atât cu cetăţenii, cu asociaţiile de proprietari şi locatari, cu ONG-uri. Iată însă că ceea ce era valabil anul trecut nu mai este prea valabil acum. Probabil din cauza faptului că ne apropiem cu paşi rapizi de data de 1 martie, când s-ar fi aplicat acele amenzi anunţate deja”, a susţinut Firea.

Ea a informat că 1.600 de cetăţeni au achiziţionat până în prezent vinieta Oxigen, iar sumele respective vor fi returnate.

În ceea ce priveşte camerele de luat vederi care au fost montate în vederea implementării proiectului, Gabriela Firea a declarat că urmează să fie luată o decizie în cadrul Consiliului General al Capitalei, dar a menţionat că acestea vor fi folosite pentru siguranţa cetăţenilor.

Ultimele stiri

Parteneri