Sari la conținut

Tensiune arterială crescută? Modalități de a scădea hipertensiunea arterială fără medicamente

Hipertensiune arterială
Sursă foto: Getty Images
Hipertensiunea arterială

Deseori denumită „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială contribuie la boli de inimă, atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.

Hipertensiunea arterială apare atunci când tensiunea arterială, sau forța sângelui care împinge pereții arterelor, este constant ridicată, conform Asociației Americane a Inimii (AHA). Aproape jumătate dintre americanii adulți au hipertensiune arterială, deși mulți nici măcar nu știu asta.

Cel mai bun mod de a-ți da seama dacă ai tensiune arterială mare este să o verifici. Medicul dumneavoastră poate face acest lucru în timpul unei vizite de rutină la cabinet.

Dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, încercați aceste 10 lucruri pentru a ajuta la reducerea acesteia:

  • Lucrați cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă ajuta să vă scădeți tensiunea arterială. Asigurați-vă că le luați conform instrucțiunilor și informați-vă medicul cu privire la orice schimbări în sănătatea dumneavoastră.
  • Cunoaște-ți numerele. Verificați regulat tensiunea arterială și cunoașteți-vă citirile. O citire normală este considerată mai mică de 120/80. Tensiunea arterială este considerată crescută atunci când numărul de sus (tensiunea sistolica) este între 120-129 mm/Hg, iar cel de jos (tensiunea diastolică) este mai mic de 80. Citirile tensiunii arteriale ridicate încep când valorile tensiunii arteriale sunt mai mari de 130. /80.
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Pierde excesul de greutate. Tensiunea arterială crește pe măsură ce greutatea dvs. crește. Excesul de greutate poate duce și la apnee în somn, care poate crește și tensiunea arterială. Pentru fiecare 2,2 kilograme pe care le pierdeți, puteți scădea tensiunea arterială cu până la 1 mm/Hg, conform Clinicii Mayo.
  • Faceții exerciții. AHA recomandă să faceți 150 de minute de exerciții în fiecare săptămână (sau aproximativ 30 de minute cinci zile pe săptămână). Exercițiile fizice regulate pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu până la 5 până la 8 mm/Hg. Luați în considerare mersul pe jos, alergarea sau mersul cu bicicleta pentru a rămâne activ. Antrenamentul de forță de două ori pe săptămână poate ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale.
  • Adoptă o dietă sănătoasă. Alegeți o dietă săracă în grăsimi, săracă în sodiu, bogată în cereale integrale, fructe și legume. Optează pentru carne slabă și evită alimentele procesate.
  • Fiți atenți la aportul de sodiu. AHA recomandă nu mai mult de 2.300 mg pe zi și o limită ideală de 1.500 mg pe zi. Limitați alimentele procesate, deoarece acestea tind să aibă un conținut mai mare de sodiu și încercați să evitați să adăugați sare în mâncare. Un sfert de lingurita de sare are aproximativ 575 mg de sodiu. Reducerea sodiului ar putea duce la o scădere de 5 până la 6 mm/Hg.
  • Citiți etichetele produselor alimentare. Cel mai bun mod de a vă asigura că urmați recomandările pentru sănătatea inimii este să citiți etichetele alimentelor și să verificați conținutul pentru sodiu și grăsimi saturate.
  • Renunță la fumat. Știați că tensiunea arterială crește timp de multe minute după fumat? Renunțarea la fumat nu numai că îți scade tensiunea arterială, dar are și multe alte beneficii pentru sănătate.
  • Reduceți stresul. Da, uneori este mai ușor de spus decât de făcut. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de stres vă pot afecta negativ sănătatea. Dacă puteți, evitați lucrurile care declanșează stres sau găsiți modalități pozitive de a face față acelor declanșatoare de stres. Planificați-vă ziua pentru a vă concentra pe câteva priorități de top în fiecare zi. De asemenea, încercați să exersați recunoștința, să vă faceți timp pentru activitățile care vă plac și să dormiți suficient în fiecare zi.
  • Obțineți sprijin. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta schimbările pe care le puteți face pentru a vă aduce beneficii sănătății. Discutați cu membrii familiei despre schimbările pe care le faceți și cereți-le sprijinul în călătoria dvs.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel