Sari la conținut

Gândirea negativă dăunează grav sănătății. Află ce boli pot provoca gândurile negre și emoțiile negative

emoții
Sursă foto: Getty Images
Efectul emoțiilor asupra stării generale de sănătate

Gândirea negativă nu îți afectează doar starea de spirit. Din păcate gândurile negre și modul pesimist de a vedea viața au un impact colosal și asupra sănătății fizice, de asemenea.  

Cercetările publicate în Journal of Medicine and Life sugerează că gândurile și emoțiile negative cronice pot duce la diverse probleme de sănătate, de la probleme cu tiroida până la hipertensiune arterială.

5 boli care pot apărea prin gândirea negativă

Iată cinci boli care pot apărea din cauza gândirii negative.

  • Probleme cu tiroida: Gândirea negativă poate afecta funcția glandei tiroide, care reglează metabolismul, nivelul de energie și starea de spirit.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, stresul cronic și emoțiile negative pot perturba echilibrul hormonilor tiroidieni din organism, ducând la afecțiuni precum hipertiroidismul. Aceste afecțiuni pot provoca simptome precum oboseala, creșterea sau pierderea în greutate și schimbări de dispoziție.

  • Frecvență cardiacă rapidă: Gândirea negativă constantă poate declanșa răspunsul la stres al organismului, ducând la o creștere a ritmului cardiac.

Cercetările publicate în Journal of the American College of Cardiology sugerează că stresul cronic și emoțiile negative pot contribui la dezvoltarea problemelor cardiovasculare, inclusiv a ritmului cardiac rapid (tahicardie). În timp, acest lucru poate crește riscul afecțiunilor cardiace mai grave, cum ar fi bolile de inimă și atacurile de cord.

  • Probleme gastrointestinale: Sănătatea intestinală este strâns legată de bunăstarea ta emoțională, iar gândirea negativă poate fi periculoasă pentru sistemul tău digestiv.

Studiile au arătat că stresul și emoțiile negative pot perturba echilibrul bacteriilor din intestin, ducând la probleme gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), refluxul acid și ulcerul gastric. Cercetările publicate în Journal of Gastroenterology au descoperit o corelație puternică între stresul psihologic și dezvoltarea tulburărilor gastrointestinale.

Emoțiile negative declanșează răspunsul la stres al organismului

  • Hipertensiune arterială: Gândirea negativă cronică poate crește nivelul tensiunii arteriale, crescând riscul de hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare.

Cercetările publicate în Journal of Hypertension au descoperit că persoanele care experimentează emoții negative persistente au mai multe șanse să dezvolte hipertensiune arterială în timp. Emoțiile negative declanșează răspunsul la stres al organismului, provocând strângerea vaselor de sânge și creșterea tensiunii arteriale

  • Dureri de spate inferioare: Emoțiile negative precum stresul, anxietatea și depresia pot exacerba durerea lombară.
Potrivit unui studiu din European Journal of Pain, persoanele cu emoții negative cronice au mai multe șanse de a experimenta dureri persistente de spate. Legătura dintre emoțiile negative și durerea de spate este considerată a fi legată de creșterea tensiunii musculare și a inflamației cauzate de răspunsul la stres al organismului.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel