Sari la conținut

Top destinații de vindecare pe care le aleg românii. De ce să mergeți la tratament în Austria, Germania sau Turcia

Turism medical

Cristina Lica
Migrația românilor în străinătate pentru a-și căuta sănătatea a început acum câțiva ani, iar tendința s-a intensificat, în contextul condițiilor proaste din spitalele românești și a deficiențelor pe anumite servicii, precum cele oncologice sau rezolvarea malformațiilor la copii. Spitalul AKH din Viena sau Anadolu din Turcia au devenit un fel de „El Dorado” pentru români, mai ales că o serie de personalități și vedete au ajuns pe mâinilor doctorilor de acolo, fiind tratate cu succes. În total, zeci de mii de conaționali pleacă anual la tratament în afară, îmbinându-l și cu turismul.
Tratamentele în afară, mai accesibile ca oricând

În continuare, cele mai solicitate servicii sunt cele oncologice (în special pentru tratarea leucemiilor), operații la inimă (mai ales la copii), ortopedice și recuperare medicală în urma unor traume sau accidente, investigații și intervenții oftalmologice și fertilizări in vitro. Din acest an, românii asigurați se pot trata oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, pe banii Casei de asigurări, la nivelul tarifelor de aici. Și România ar putea atrage străini, mai ales pe partea de servicii nedecontate – chirurgie plastică, stomatologie – sau intervenții unde în Vest se creează liste de așteptare mari, precum înlocuirea protezelor de șold etc. În paginile următoare, vă prezentăm un ghid al serviciilor de care puteți beneficia în străinătate, întocmit cu ajutorul experților.

1. Austria,
faimoasă pentru tratamente oncologice și recuperare

Deși multe țări din Vest au spitale ce acoperă cam toate zonele de expertiză, s-a creat deja un specific medical al fiecarui stat. Austria, de exemplu, este recunoscută pentru cererea mare de tratamente oncologice, precum și pe partea de recuperare sportivă. La Spitalul AKH (foto), zece români, în medie, sunt internați zilnic pentru diverse probleme, în ciuda costurilor ridicate. Numai o zi de spitalizare, fără a include analizele și tratamentele, ajunge la 1.000 de euro. Un transplant la clinica universitară costă însă și 65.000 de euro.

Control din cap până în picioare – 1.500 de euro

Înțelegând nevoia românilor, doi medici din celebra unitate vin periodic la noi pentru a oferi consultații pacienților, al căror cost ajunge la 200 de euro. Pe lângă AKH s-au dezvoltat mai multe spitale private, vizitate de asemenea de români, care ajung la ele prin firmele de intermediere. Iar prețurile în astfel de clinici sunt la jumătate față de cele de la spitalul de stat. „Un pachet de check-up standard, într-o clinică privată din Austria, are un cost de aproximativ 1.500 de euro și cuprinde consultații, analize amănunțite de laborator, markeri ai funcției hepatice și renale, teste hormonale, markeri tumorali, test EKG în repaos sau la efort, ecocardiografie, testări la plămâni, radiografii și alte investigații”, explică Andrei Răzvan Nacea, reprezentantul unei firme de turism medical. Un control preventiv pentru femei, care cuprinde și investigații de tip Papanicolau și ale sânului, costă în jur de 1.100 de euro.

2. Turcia, mai ieftină decât țări din Vest

Turcia concurează cu succes cu Austria pe partea de oncologie și recuperare sportivă. Spitalul Acibadem din Istanbul este una dintre cele mai bune unități private pentru recuperare, unde mari sportivi au beneficiat de servicii, printre care și gimnastele Andreea Răducan și Sandra Izbașa. Ortopezii și traumatologii de aici sunt specializați în artroscopie, chirurgia genunchiului, coloanei, umărului și cotului, microchirurgia încheieturii, operații pentru cifoză și scolioză etc.

Cuțitul care „taie” tumorile

Anual, o mie de români se tratează în rețeaua Acibadem, iar numărul lor e în creștere, lucru care i-a determinat pe reprezentanții clinicii să deschidă un birou în România. Deși specializat pe probleme de medicină sportivă și recuperare medicală, la Acibadem se realizează și intervenții din domeniul neurochirurgiei, chirurgiei generale, urologiei și altele. Un pachet de check-up costă 590 de euro, tratamentele radio­chirurgicale cu CyberKnife ajung la 7.000 de euro, iar un RMN pentru întregul corp – o metodă de diagnosticare precoce a cancerului, costă 1.100 de euro.

Mai ieftin cu 30% ca-n Vest

De asemenea, Spitalul Anadolu (foto), e recunoscut pentru tratamentul cancerelor cerebrale, la sân, genitale etc. „Chirurgia stereotactică cu cuțit Gamma pentru tratamentul tumorilor cerebrale e privită ca standardul de aur pentru radiochirurgie”, adaugă Andrei Răzvan Nacea. Tehnologia CyberKnife este o metodă non-invazivă de tratament, protejând țesutul sănătos din jurul tumorii, fără durere. Peste 2.000 de români apelează anual la clinica turcilor pentru a scăpa de cancer, iar prețurile sunt cu 20-30% mai mici decât în Vest. O consultație la oncolog costă 150 de euro, procedurile de radioterapie – între 10.000 și 17.000 de euro, iar o zi de spitalizare – în jur de 350 de euro.

3. Germania, țara unde românii se operează pe cord

Germania are unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume. Românii aleg Țara Landurilor pentru operații pe cord sau de ficat, transplanturi și, în general, intervenții complexe care nu se fac în țara noastră. Prețurile sunt destul de piperate, însă pentru operațiile care nu se fac la noi, aveți posibilitatea să plecați în afară pe banii Casei de asigurări de sănătate, care decontează integral costurile.
„Un transplant de ficat, la stat, costă 100.000-120.000 de euro, dar acesta se poate deconta la CNAS, dacă la noi nu se poate, din cauza complexității”, spune Narcisa Marinescu, reprezentant al unei companii specializate în soluții medicale în străinătate.

Chirurg român, celebru la nemți

Și malformațiile congenitale la inimă în cazul copiilor se pot rezolva la o clinică faimoasă de lângă Dortmund, unde lucrează chirurgul român Eugen Săndică, singurul medic din lume care a operat cu succes inima unui copil născut prematur care cântărea doar 660 de grame. Doctorul român operează anual aproximativ o sută de copii din România. Germania, la fel ca Franța, e recunoscută și pe partea de neurologie și neurochirurgie. „O zi de spitalizare în clinici de top din Germania costă între 600 și 900 de euro”, adaugă și Andrei Răzvan Nacea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel