Fetiţa cu cap gigantic a fost operată. Iată cum a decurs intervenţia

Fetiţa cu cap gigantic a fost operată. Iată cum a decurs intervenţia
Fetiţa cu cap gigantic a fost operată. Iată cum a decurs intervenţia

Roona Begum, o copilă de 1 an şi 3 luni, din India care suferea de o bolă rară ce determină creşterea progresivă a cutiei craniene a fost operată.

„Operaţia a decurs perfect, mult mai bine decât ne aştepta. Cu siguranţă este un succes, însă este prea devreme să spunem cum va fi calitatea vieţii ei de acum înainte”, a declarat dr. Sandeep Vaishya după încheierea operaţiei.

Roona s-a născut cu hidrocefalie, o boală ce se manifestă prin acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavităţile creierului, a fost găsită luna trecută într-un sat din India unde trăieşte alături de părinţii ei care sunt prea săraci pentru a putea suporta cheltuielile pentru tratament.

Publicarea fotografiilor realizate de un fotograf AFP i-a determinat conducerea spitalului privat Tripura să accepte ca fetiţa să fie trată pe gratis.

Când Roona s-a născut, medicii locali i-au sfătuit pe părinţi să o ducă la un spital privat. Din păcate, tatăl Roonei care câştigă doar 150 rupii (2,75 de dolari) pe zi, nu şi-a permis să facă acest lucru.

În momentul operaţiei, circumferinţa capului fetiţei ajunsese la 94 de centimetri, punând presiune pe creierul ei şi împiedicând-o să se ridice în fund.

Dr. Vaishya a estimat că fluidul din capul Roonei, cântărea cât jumătate din greutatea ei totală, motiv pentru care specialistul presupunea că în cazul shuntării (procedură chirurgicală prin care un tub flexibil, numit shunt/sistem de drenaj este plasat în sistemul LCR al copilului), corpul ei s-ar lupta să absoarbă tot lichidul.

Mai mult, din cauză că Roona a dezvoltat şi o infecţie a pielii de la baza capului, medicii s-au temut că shuntarea ar putea pătrunde prin pielea capului cauzând scurgeri de lichid prin piele şi determinând apariţia unor noi complicaţii.

Luând în calcul toate aceste riscuri, dr. Vaishya a decis să dreneze fluidul într-o pungă de plastic până când circumferinţa capului să ajungă la 60 cm şi astfel să poată fi realizată intervenţia chirurgicală.

 

Intervenţia în timpul căreia un tub a fost introdus în craniul copilului pentru a drena fluidul din cap spre abdomen de unde putea fi absorbit în fluxul sanguin, a durat mai bine de o oră.

 

12 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook